ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un ofițer CNA a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență

15:39 | 20.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Un ofițer al Centrului Național Anticorupție /CNA/ a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru trafic de influență. Acesta ar fi pretins și a primit bani ca să exercite influență asupra ofițerilor CNA și procurorilor din Procuratura Anticorupție într-o cauză penală, comunică MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în februarie 2016, ofițerul CNA a pretins suma de 100 mii de euro pentru a influența o urmărire penală în gestiunea CNA și Procuraturii Anticorupție, și a adopta unele decizii favorabile în interesul președintelui Federației de Baschet.  Astfel, persoana vizată în dosar s-a întâlnit cu ofițerul CNA la data de 24 februarie 2016 și a transmis suma pretinsă de 100 000 euro.

După ce a transmis suma de bani, președintele Federației de Baschet a fost reținut și menținut în arest preventiv după efectuarea perchezițiilor la domiciliu, oficiu și în mașină. Ulterior, cauza penală în privința persoanei a fost trimisă în judecată.

Tot la 3 iunie 2016, ofițerul CNA a fost reținut și recunoscut în calitate de bănuit. Măsura preventivă de arest preventiv a fost aplicată și prelungită până la 19 august 2016, atunci când Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a aplicat liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 30 de zile. Ofițerul CNA a fost suspendat din funcție. Urmărirea penală a durat trei luni, și Procuratura Anticorupție a trimis cazul in judecată în septembrie 2016. Judecata a durat mai mult de șase ani.

Prin sentință din 19 decembrie 2022 instanța a recunoscut vinovat inculpatul și i s-a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani și șase luni, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Totodată, s-a aplicat confiscarea specială, prin încasarea din contul inculpatului în beneficiul statului a sumei de 100 mii de euro, exprimați în lei moldovenești conform cursului oficial al BNM.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!