ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul rus protejează prin lege panglica Sfântul Gheorghe

17:49 | 20.12.2022 Categorie: Externe

Moscova, 20 dec. /MOLDPRES/. Legislativul  rus a adoptat o lege ce incriminează profanarea panglicii militare negru-portocaliu a Sfântului Gheorghe, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Autorii proiectului scriu în preambulul legii că "panglica Sfântului Gheorghe este unul dintre simbolurile gloriei armatei Rusiei". Profanarea simbolului în mod public va fi pedepsită cu maxim cinci ani de închisoare sau  amendă de până la 70.000 de euro (74.500 de dolari).

Panglica Sfântului Gheorghe datează din vremea ţarilor şi a fost interzisă iniţial de comunişti până la Al Doilea Război Mondial, când a fost reintrodusă în Uniunea Sovietică ca panglică militară.

În Rusia, în ultimii ani a devenit din ce în ce mai mult un semn de recunoaştere pentru sprijinul faţă de politicile preşedintelui Vladimir Putin, este și un simbol militarist cu conotații imperiale, iar mai recent a devenit simbol  al agresiunii ruse  împotriva Ucrainei.

Panglica Sfântului Gheorghe este interzisă în mai multe foste republici sovietice ca un semn al agresiunii ruse.

 

img22009778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!