ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două „locuințe protejate” urmează a fi amenajate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală

09:49 | 21.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. În anul viitor, organizația neguvernamentală Caritas Cehia urmează să amenajeze două „locuințe protejate”. Acestea reprezintă un serviciu social ce facilitează dezinstituționalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală și le permite să ducă o viață independentă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Caritas Cehia, locațiile celor două cămine au fost identificate. Acestea vor adăposti persoanele cu probleme de sănătate mintală din regiunea nord și centru a țării. Spațiile vor fi oferite gratuit de către autoritățile publice locale. Cele două locuințe vor fi amenajate și dotate identic unei case obișnuite și vor găzdui până la șase persoane per casă. 

„Locuința protejată va servi drept spațiu sigur în care autoritățile locale pot plasa persoanele cu probleme de sănătate mintală sau care întimpină dificultăți sociale și necesită suport urgent”, a menționat directorul de țară al Caritas Cehia, Vasile Vasiliev.  

Astfel, rezidenții locuinței vor beneficia de suport pentru integrarea în comunitate, sub ghidarea constantă a Centrelor comunitare de sănătate minată, medicilor de familie și asistentului social din comunitate. Aceștia vor putea dobândi abilități casnice, de relaționare și comunicare, de participare la activitățile socio-culturale desfășurate în comunitate. La fel, persoanele vor primi îndrumări pentru angajarea în câmpul muncii.

Prima „Locuință Protejată” urmează a fi inaugurată la Glodeni. În acest sens, Caritas Cehia în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltarea Sănătății Mintale din Praga au semnat un acord de colaborare cu Consiliul raional Glodeni și Direcția asistență socială și protecție a familiei din Glodeni. Spațiul oferit de autoritățile publice locale urmează a fi reparat și dotat. Acesta va adăposti pentru început patru persoane cu probleme de sănătate mintală din regiune. 

Amenajarea „Locuințelor Protejate” fac parte din cadrul proiectului Consolidarea capacităților pentru asigurarea schimbărilor durabile în sistemul serviciilor sociale din Republica Moldova, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe. 

Foto: Caritas Cehia

img22009790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!