ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moara de apă din Beloci a fost restaurată

09:46 | 21.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. O moară de apă care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost restaurată cu susținerea Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Moara face parte din cele zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale râului Nistru care beneficiază de lucrări de restaurare și conservare, transmite MOLDPRES.

În urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 30 de ani. De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul râului Beloci.

„Am putea face un punct turistic atractiv aici. Obiectivul în sine este interesant, odată ce moara a fost construită pentru acele vremuri fără metal și fără ciment, fără cuie, doar piatră cu piatră. Pentru acea perioadă e o construcție colosală. În interior avem echipamentul acelor timpuri păstrat și care ar servi drept exponate de muzeu”, potrivit lui Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.

Construcția morii din localitatea Beloci, raionul Râbnița, a fost începută inițial de un localnic, apoi a fost răscumpărată de un producător polonez, care a finalizat lucrarea. Echipamentul din interiorul morii a fost adus din Zürich, Elveția. Acesta a rămas în forma sa originală, însă are nevoie de reparație și de înlocuirea unor elemente, pentru ca moara să redevină funcțională. Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000.

Foto: PNUD

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!