ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

11:39 | 21.12.2022 Categorie: Comunicate

La 1 ianuarie 2023 va intra în vigoare noua Lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) reamintește că, începând cu 1 ianuarie 2023, va intra în vigoare noua Lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare. În scopul aducerii în concordanță a activității participanților profesioniști la noile prevederi legale, CNPF îndeamnă entitățile vizate să se familiarizeze din timp cu reglementările documentului respectiv.      

Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare reglementează regulile de înregistrare, autorizare, licențiere, precum și activitatea de asigurare sau de reasigurare și cea de intermediar. De asemenea, aceasta stabilește cerințele prudențiale pentru participanții pe piața de asigurări și regulile de supraveghere a societăților de asigurări sau de reasigurări.

Noul document stipulează o majorare treptată a cerinței de capital minim (capital propriu) pentru societățile de asigurări, care va putea fi realizată în etape, pe parcursul a cinci ani.

Totodată, actul normativ prevede și o conformare etapizată (în patru ani) la restricțiile normative privind activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice și la cerința de capital minim.

De menționat că, începând cu 1 ianuarie 2023, Legea cu privire la asigurări (nr. 407/2006) va fi abrogată. Reglementările emise de autoritatea de supraveghere în baza Legii nr. 407/2006 vor fi aplicate în continuare în măsura în care nu contravin Legii cu privire la activitatea de asigurare sau de reasigurare, până la declararea explicită a nulității lor, context în care CNPF a inițiat elaborarea cadrului regulator secundar. 

Amintim că, Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare a fost votată de Parlament la 7 aprilie 2022.

Documentul a fost elaborat de CNPF cu asistența tehnică a experților Băncii Mondiale, în cadrul proiectului "Reforma pieței de asigurări din Moldova", și are drept scop transpunerea parțială a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25.11.2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și reasigurare.

Pentru a asigura transparența activității și a simplifica accesul la informație pentru toate părțile interesate, precum investitorii străini, autoritățile de supraveghere financiară nebancară din alte state, organismele internaționale ș.a., CNPF a tradus documentul în limba engleză.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!