ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul Național de Compoziție și Muzicologie și-a desemnat câștigătorii

12:45 | 21.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc ieri Gala Premiilor celei de-a XXVII-a ediții a Concursului de Compoziție și Muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele UCMM, Paul Gamurari, a menționat că acest concurs s-a desfășurat în perioada 1 august – 15 septembrie, când a avut loc prezentarea lucrărilor, și 30 noiembrie – 12 decembrie - perioada de jurizare. ”Concursul are loc în fiecare an în cadrul a două compartimente: Compoziție și Muzicologie. La ediția concursului din anul curent au fost prezentate 13 creații muzicale și opt lucrări muzicologice aparținând compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. Lucrările au fost evaluate de către un juriu în frunte cu compozitorul Marian Stârcea”, a precizat Paul Gamurari.

La compartimentul Compoziție, categoria Muzică simfonică, Pavel Gamurari a obținut Premiul George Enescu, pentru ciclu vocal-simfonic ”Eu sunt Tu”, pe versuri de Nichita Stănescu; la compartimentul Compoziție, categoria Muzică de cameră - Ghenadie Ciobanu, Premiul Gheorghe Neaga pentru lucrarea ”String Quartet”; Natalia Rojcovsaia-Tumaha a luat Premiul Ștefan Neaga pentru lucrarea String Quartet; Vladimir Ciolac - Premiul Ștefan Neaga pentru lucrarea Trio Romantic și Vlad Burlea – Premiul Alexei Stârcea pentru lucrarea ”Stare”, pe versuri de Valeriu Matei. Veronica Ciobanu s-a ales cu Premiul special pentru debut cu lucrarea ”Fire Shadow”, Adrian Beldiman – cu Premiul special pentru promovarea valorilor spirituale cu lucrarea ”Crezul” și Snejana Pîslari – cu Premiul special pentru promovarea folclorului pentru piesele ”Floricica de pe șes” și ”La Nistru, la mărgioară”.

La Compartimentul Muzicologie, Natalia Chiciuc a obținut Premiul Constantin Brăiloiu – pentru monografia ”Muzica instrumentală de cameră a compozitorului Gheorghe Neaga. Între tradiție și inovație”,  Victor Ghilaș – Premiul Vladimir Axionov – pentru articolul  ”Mărturii documentare despre muzica naţională în cultura europeană. Periplu istoriografic (secolele XVI—XVII)”. Tatiana Berezovicova – Premiul Vladimir Axionov – pentru articolul ”Partita pentru nai și orchestră de Boris Dubosarschi: Între baroc și contemporaneitate” și Violina Galaicu – Premiul Gleb Ceaikovski – Mereșanu – pentru articolul ”Referințe verticale în cântarea religioasă de resursă bizantină”. Juriul a mai acordat și premii speciale, care au revenit Victoriei Melnic, Elenei Mironenco și Elenei Uzun.

În cadrul evenimentului a avut loc și un mic concert, susținut de muzicieni profesioniști.

Concursul de Compoziție și Muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova a fost inițiat în 1995.

img22009812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!