ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea și jurnalista Luminița Dumbrăveanu a lansat o carte la Biblioteca Națională

09:29 | 24.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată ieri cartea „33 de dialoguri memorabile la „Focul din Vatră”, scrisă de poeta și jurnalista Luminița Dumbrăveanu, scenaristă și producătoare de film, laureată a mai multor premii literare, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Luminița Dumbrăveanu a afirmat că, apărută într-un tiraj de 600 de exemplare, cartea are 400 de pagini, este dedicată prietenilor ei Vlad Pohilă și Eugenia Duca, implicați plenar în Mișcarea de Eliberare Națională, părinților noștri, precum și tuturor personalităților neamului, care ne-au călăuzit spre victoriile cruciale dobândite în Anul Istoric 1989.

”Cele două prefețe aparțin academicienilor Mihai Cimpoi și Eugen Doga, prezenți în carte și în calitate de interlocutori ai mei, invitați de mai multe ori în studioul emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova de-a lungul anilor 1998-2001. Volumul cuprinde 33 de dialoguri cu 35 de personalități din diverse domenii, de acasă și din diasporă, cuprinde și un bogat material fotografic „semănat” printre întrebări-răspunsuri, precum și un compartiment despre istoria emisiunii „Focul din Vatră”, prima dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia postbelică, în care am făcut dezvăluiri în premieră, inserând și imagini scanate cu știri, articole de presă, așa cum au apărut acestea în mass-media vremii, când a fost lansată emisiunea, dar mai cu seamă din perioada în care regimul comunist a interzis-o pe post pentru prima dată”, a specificat autoarea.

Prezent la eveniment, scriitorul Ion Hadârcă a afirmat că „33 de dialoguri memorabile la „Focul din Vatră” este un volum consistent care salvează confesiunea adevărului vorbit în fața microfonului la radio. ”Cartea este prestigioasă și prin faptul că printre aceste 33 de personalități se întâlnesc nume care au trecut în lumea celor drepți: preotul Vasile Petrache, Vasile Vâșcu, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Lupan, Leonida Lari, Ștefan Petrache ș.a. Multe dialoguri evocă pagini inedite din istoria mișcării de eliberare și renaștere națională”, a constatat Ion Hadârcă.

Luminița Dumbrăveanu s-a născut la 31 octombrie 1971 în satul Corlăteni, raionul Râșcani. În 1993, a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Și-a continuat studiile la Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova (2007-2009). În anul 1998 lansează la Radio Moldova emisiunea „Focul din vatră”, primul program dedicat românilor de pretutindeni din Basarabia postbelică. Debutează editorial cu placheta de versuri „Clarviziunea orbului” (1996), urmată de alte două cărți de poezie: „Moartea ca certitudine” (1999) și „În Grădina Te Iubesc” (2014). În calitate de biograf al compozitorului Eugen Doga, lansează cartea-document „Eugen Doga: Muzica este prima și ultima mea iubire”, care cuprinde pagini necunoscute, dezvăluiri în premieră despre viața și activitatea artistică, publicistică, literară, politică a compozitorului Eugen Doga, precum și referințe, aprecieri ale elitei intelectuale din spațiul românesc și de peste hotare (2012).

img22009905

img22009905

img22009905

img22009905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!