ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sărbătoarea colindelor ,,Hristos Se naște, slăviți-L” a avut loc la un muzeu din capitală

16:48 | 29.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Enografie și Istorie Naturală a avut loc astăzi cea de-a VII-a ediție a Sărbătorii colindelor cu genericul ,,Hristos Se naște, slăviți-L”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că scopul evenimentului este de a propaga păstrarea tradițiilor strămoșești și cultivarea fenomenului de sacralitate și divinitate. ”Colindatul este un obicei calendaristic prin care celebrăm Nașterea lui Iisus Hristos, încheierea vechiului an și începutul anului nou. Acest obicei începe la Crăciun și după vechile credințe durează până la Bobotează, adică 12 zile, acestea fiind asociate celor 12 luni ale anului. Comunitățile purtătoare de patrimoniu, mediile culturale și academice au optat pentru sporirea vizibilității colindatului la nivel național și internațional prin înscrierea în anul 2013 a obiceiului de Crăciun ,,Colindatul de ceată bărbătească” în Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității de către Republica Moldova și România. Publicul s-a delectat astăzi cu colinde laice și religioase”, a precizat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, la eveniment au participat 12 coruri și ansambluri etnofolclorice: Ansamblul „Moștenitorii” (conducător artistic Valeriu Chiper), Liceul ,,Lucian Blaga” din municipiul Chișinău; Ansamblul „Doruleț” (conducător Alexei Racu), satul Răculești, raionul Criuleni; Ansamblul „Țărăncuța” (conducător Victor Butnaru), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice; Ansamblul folcloric „Iana” (conducător artistic Olesea Grati), satul Zăicana, raionul Criuleni; Ansamblul „Văglence” (conducător Ana Pagur), Centrul Activității Extrașcolare ,,Curcubeul”, Chișinău; Ansamblul folcloric „Stejăreii” (conducător artistic Liuba Cucu), s. Cruglic, raionul Criuleni; Corul „Agapis” (conducător Tatiana Butnaru), Liceul Teoretic „Al. Agapie”, s. Pepeni, raionul Sângerei; Corul Bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon” (conducător Magdalena Borta), Chișinău; Corul „Bunavestire”, Liceul Teoretic „Meșterul Manole” și Biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” (conducător Nicolae Jelihovschi) din Sălcuța, raionul Căușeni ș.a.

Publicul vizitator a audiat un bogat program artistic de colinde autentice prezentate de ansamblurile de colindători din diverse localități ale țării.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Prima ediție a Sărbătorii colindelor ,,Hristos Se naște, slăviți-L” a avut loc în 2015. 

img22010038

img22010038

img22010038

img22010038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!