ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 1 ianuarie 2023, energia electrică se va ieftini

14:51 | 30.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară, în cadrul căreia a ajustat tarifele și prețurile reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali. De la 1 ianuarie 2023, aceștia vor plăti mai puţin pentru electricitate, transmite MOLDPRES.

Astfel, în urma analizei datelor prezentate de furnizori, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către ÎCS „Premier Energy” SRL, diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali: 247 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport, cu 149 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 267 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport, cu 143 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 270 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV), cu 142 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 289 bani/kWh - de tensiune medie (6–10 kV), cu 137 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 342 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV), cu 120 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare.

Pentru SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume: 250 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport, cu 115 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 270 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport, cu 110 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 295 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), cu 105 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare; 384 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV), cu 81 bani/kWh mai puțin decât prețul în vigoare.

La fel, în cadrul ședinței, au fost aprobate noile prețuri și tarife ale componentelor ce formează prețul final de furnizare a energiei electrice.

Potrivit ANRE, factorul principal care a stat la baza micșorări prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali este semnarea contractului dintre furnizorul SA „Energocom”, căruia i s-a impus obligația de procurare a energiei electrice necesară furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune și operatorilor de sistem și MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și creșterea ponderii acestui producător în structura totală de achiziție a energiei electrice.

Foto simbol

img22010069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!