ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeograful Nicolae Răileanu a fost petrecut pe ultimul drum

13:23 | 31.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul muzeograf Nicolae Răileanu, fost director al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, deținător al ordinului ”Gloria Muncii”, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Nicolae Răileanu s-a stins din viață la 29 decembrie, la vârsta de 78 de ani, informează MOLDPRES.

 „A plecat la ceruri omul, care a sfințit orice loc și lucru de care se apuca. Este impresionant cât poate reuși un om potrivit la locul potrivit”, spun cei care au avut ocazia să muncească alături de fostul director al Muzeului Național de Istorie a Republicii Moldova, Nicolae Răileanu.

S-a născut pe 16 octombrie 1944 în satul Pohoarna, județul Soroca, astăzi raionul Șoldănești. În 1970 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, pe parcursul activității, Nicolae Răileanu a contribuit la restaurarea Clopotniței Mănăstirii Noul Neamț din Chițcani (1975); restaurarea bisericii și Casei Muzeu din satul Donici, raionul Orhei (1976); restaurarea cetății Soroca și organizarea unei expoziții permanente pe teritoriul ei (1978-1979); la începutul lucrărilor de restaurare a clădirii Muzeului de Stat de Istorie și Studiere a Ținutului Natal, actualmente Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (1981-1983); la restaurarea bisericii din satul Butuceni, Orheiul Vechi (1984-1985); la construcția și darea în exploatare a clădirii Muzeului Național de Istorie a Moldovei (1983-1987); a contribuit la organizarea a peste 300 de expoziții permanente și temporare în muzeele din țară și de peste hotare.

”„...De când se află pe lume i-a plăcut ceea ce-i frumos. Arta. Sinceritatea. Bogăţia spirituală. Omenia. Viaţa. Şi, desigur, familia şi florile”, scria Mihail Gheorghe Cibotaru, în articolul: „Omul cu flori în suflet sau un destin în serviciul muzeografiei naționale”.

A fost distins cu medalia ”Meritul Civic” și cu ordinul ”Gloria Muncii”. Nicolae Răileanu a fost înmormântat la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din Chișinău.

img22010082

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!