ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OMS a afirmat că există semne ale răspândirii subvariantei XBB.1.5 de coronavirus în Europa

10:04 | 11.01.2023 Categorie: Externe

Copenhaga, 11 ian. /MOLDPRES/. Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu subvarianta Omicron XBB.1.5 este în creştere şi în Europa, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa, citată de Agerpres și MOLDPRES.

OMS a reuşit să urmărească răspândirea noii subvariante Omicron cu ajutorul datelor oferite de ţările europene, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în cadrul unei conferinţe de presă la Copenhaga.

Cazurile sunt detectate în număr redus, însă în creştere, a mai spus el, adăugând că se lucrează pentru a se evalua impactul potenţial al acestora.

După trei ani de pandemie, a afirmat Hans Kluge, nicio ţară nu îşi poate permite o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA au estimat recent că subvarianta XBB.1.5 a reprezentat aproape jumătate din toate infecţiile noi din Statele Unite. Însă dacă acest lucru va conduce la un vârf al numărului de cazuri sau va pune noi presiuni asupra sistemului de sănătate rămâne neclar.

Hans Kluge a afirmat, de asemenea, că recrudescenţa actuală a numărului de cazuri din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei epidemiologice COVID-19 din regiunea europeană, întrucât variantele virale care circulă în ţara asiatică sunt deja prezente şi pe Bătrânul Continent.

El a îndemnat, totodată, ţările din zona europeană să ia doar măsuri "proporţionate şi nediscriminatorii" faţă de călătorii care vin din China.

img23000166

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!