ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpretul Vitalie Dani a împlinit 50 de ani

08:02 | 12.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară Vitalie Dani, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1973. De mic copil a îndrăgit muzica, bunelul lui fiind un vestit violonist din nordul Moldovei. A frecventat corul de copii al Companiei Publice ”Teleradio Moldova”.

Cariera de interpret și autor de muzică a început-o în 1991. A activat în Teatrul de revistă "Olga Ciolacu", alături de marii artiști ai neamului, de la care a învățat din secretele scenei. În prezent este angajat al Centrului de Cultură și Artă "Ginta Latină" în calitate de solist. Este autorul și interpretul a numeroase melodii, multe dintre ele devenite în timp șlagăre. Laureat al unor concursuri internaționale.

Cel mai vestit trofeu a fost locul 1 la concursul de muzică ușoară din Ialta, 2003. Prima apariție muzicală în calitate de cantautor este pastelul "Adio, pică frunza" pe versurile lui George Bacovia. În timpul conflictului armat de pe Nistru a compus marșul "Conștiința Națională", pe versurile lui Vasile Romanciuc.

A colaborat cu numeroși artiști și autori de texte de la noi și de peste hotare: Viorica Nagacevschi, Olga Ciolacu, Nelly Ciobanu, Anișoara Puică, Anastasia Lazariuc, Mihai Ciobanu, Pavel Bechet, Maria Stoianov, Ion Suruceanu, Yan Raiburg, Nina Crulicovschi ș. a. Este autorul mai multor albume muzicale: "Adio, pică frunza" – 1993 , "Orheianca" – 1997, "Titanica iubire" – 2001, "Dulcea mea" – 2004, "Mi-e dor de voi, prieteni" – 2007, "Când ești lângă mine" – 2009 și "Melodii alese" – 2018. În total, are peste 200 de piese, majoritatea fiind în fondurile postului Radio Moldova.

În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2008 - cu cel de „Artist al Poporului”.

img23000185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!