ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veniturile ratate la buget din cauza muncii informale depășesc 7 % din PIB, constată experții

15:02 | 12.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Aproape fiecare a patra persoană din populația ocupată a Republicii Moldova activează informal, iar ca rezultat veniturile ratate la bugetul public depășesc 7 la sută din PIB. Datele se conțin într-o analiză realizată de către directorul de program „Mediu de afaceri și IMM” din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, transmite MOLDPRES.

Potrivit expertului, atât angajații, cât și angajatorii tolerează acest fenomen din diferite motive. „Motivațiile pentru acest fenomen sunt atât de partea angajaților (dorința unui venit curent mai mare, neîncrederea cetățenilor în contractul social, percepția privind calitatea serviciilor publice), cât și de partea firmelor (persistența numerarului în tranzacții, percepția costurilor ridicate de conformitate, costuri reduse de neconformitate)”, susține Stas Madan.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2021 numărul populației cu un loc de muncă informal constituia 192 de mii de persoane, ceea ce reprezintă circa 22,8% din populația ocupată. Pe sectoare economice, cea mai mare parte a populației ocupate informal se regăsește în agricultură (61,2%) și construcții (22,1%), fiind urmate de comerț și HoReCa (împreună formează 6,6% din total ocupare informală). 

Combaterea muncii la negru se numără printre prioritățile autorităților, fiind elaborate o serie de politici de susținere a tranziției spre munca legală.

Foto simbol

img23000203

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!