ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictori din R. Moldova și România și-au expus lucrările la București

14:04 | 14.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, marcată anual pe 15 ianuarie în Republica Moldova și România, în seara zilei de vineri, 13 ianuarie, la Galeria Calderon Art Studio a Centrului cultural „Mihai Eminescu” din București, a avut loc vernisajul Expoziției de pictură ce a reunit lucrări ale artiștilor plastici din cele două țări, participanți ai Taberei de creație desfășurată în toamna anului trecut, la Butuceni, Orhei, cu tema ”Orheiul Vechi”, proiect cultural realizat cu susținerea Ambasadei R. Moldova în România și Centrului cultural sus-numit, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei R. Moldova la București, printre participanții proiectului s-au numărat maeștrii din țara noastră - Alexandr Alavațchi, Valentin Cebotari, Diana și Valentin Caisin, Inga Edu, Victor Frimu, Iurie Matei, Dumitru Murahovschi, Radu Negru, Vasile Sitari și Marina Șendrea și din România – Vitalie Butescu, Vali Irina Ciobanu, Miron Gheorghe, Radu Goia, Maria Jardă, Dumitru Macovei, Mugur Popa, Corneliu Drăgan Târgoviște, Florentin și Mariana Vesa.

Tablourile prezentate la această expoziție au redescoperit publicului unul dintre cele mai pitorești locuri din Republica Moldova - Orheiul Vechi, un adevărat complex de monumente istorice pe defileul râului Răut, care oferă imagini inedite ale unei localități spectaculoase, transpuse în imagini cu mult rafinament cromatic.

În calitate de invitat special al evenimentului a fost tânăra actriță originară din R. Moldova, Lia Sinchevici, care, prin interpretarea poemului ”Luceafărul" a adus ofranda de mulțumire poetului nepereche și personalității celei mai însuflețite a culturii românești.

Evenimentul festiv, organizat de Ambasada Republicii Moldova la București în cooperare cu Centrul cultural UNESCO "Mihai Eminescu” s-a bucurat de prezența miniștrilor Culturii din cele două țări, Sergiu Prodan și Lucian Romașcanu, a Secretarului de stat român pentru relația cu R. Moldova Adrian Dupu, a membrilor corpului diplomatic, reprezentanților autorităților centrale și locale românești, ai asociațiilor studenților basarabeni.

img23000258

img23000258

img23000258

img23000258

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!