ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preţurile la benzină şi motorină se vor majora

11:47 | 16.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat pentru marţi, 17 ianuarie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: 24,20 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+17 bani); 23,94 lei/litru - pentru motorina standard (+13 bani), transmite MOLDPRES.

Potrivit ANRE, ultimele majorări ale prețurilor la carburanți sunt cauzate în special de creșterea cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. „De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100 de dolari/tona. Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022”, a explicat Agenţia.

În același timp, statisticele publicate de către Globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top patru țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. „Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, rezumă sursa citată.

Foto simbol

img23000293

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!