ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Euro este principala monedă pentru remitențe în Republica Moldova

13:20 | 16.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. În prezent, circa trei din patru transferuri din străinătate spre persoane fizice din Republica Moldova sunt făcute în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Celelalte transferuri sunt făcute, în mare parte, în dolari americani, transmite MOLDPRES.

Dacă în 2015, fiecare al patrulea transfer se făcea în rublă rusească, acum doar 0.1% din remitențe sunt făcută în această valută.

În total, în trimestrul al III-lea din 2022, remitențele au constituit echivalentul a 491,77 milioane de dolari, comparativ cu 294,01 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului 2015, precizează Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova cu referire la datele BNM.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în primele 10 luni ale anului 2022, remitențele au atins cota de 1,44 miliarde de dolari, valoare maximă din toate timpurile. Recordul precedent a fost stabilit în anul 2008, când volumul remitențelor a fost de 1,4 miliarde de dolari, sau cu 38 milioane de dolari mai puțin.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!