ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de carte veche și rară a fost inaugurată la Biblioteca Națională

15:09 | 16.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. În contextul marcării Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor a inaugurat astăzi expoziția cu genericul „Vechi cărți călătoare”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Cosovan, șefa secției carte veche și rară, curatorul expoziției, a afirmat că aceasta pune în evidență cartea veche religioasă din perioada secolelor XVII-XIX, parte odinioară a bibliotecilor mănăstirilor și bisericilor din Republica Moldova, devenite în timp bunuri patrimoniale ce se păstrează în colecțiile instituțiilor de cultură din țară, în cazul de față în colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și Agenției Naționale a Arhivelor.

Potrivit sursei citate, printre cele 50 de exemplare expuse, publicul are ocazia să cunoască unica carte păstrată până astăzi din colecția scriitorului Constantin Stamati, proprietar al moșiei și ctitor al bisericii din comuna Ocnița; un exemplar ce poartă semnătura lui Alexandru Hâjdău, scriitor român din Basarabia, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, dar și alte cărți religioase ce poartă amprentele Mitropolitului Moldovei Veniamin Costachi, Mitropolitului Moldovei, Poltavei, Kievului și, ulterior, al Basarabiei, Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitului Basarabiei Gurie Grosu, Arhiepiscopului Chișinăului Irinarh Popov etc.

Expoziția va fi deschisă până la 31 martie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!