ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia îndeamnă Germania să livreze toate tipurile de arme către Ucraina

16:12 | 16.01.2023 Categorie: Externe

Varșovia, 16 ian. /MOLDPRES/. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a îndemnat luni guvernul german să furnizeze toate tipurile de arme Ucrainei şi a afirmat, într-o declaraţie făcută la sosirea la Berlin, unde are programate o serie de întâlniri cu înalţi responsabili de diferite orientări politice, că nu există niciun motiv pentru a bloca sprijinul acordat Kievului, informează EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Înfrângerea Ucrainei ar putea deveni prefaţa celui de-al Treilea Război Mondial. Astfel, nu există niciun motiv astăzi pentru a bloca sprijinul către Kiev sau a-l amâna la nesfârşit. Fac apel la guvernul german să acţioneze decisiv şi să furnizeze toate tipurile de armament Ucrainei", a declarat prim-ministrul Morawiecki, citat de agenţia poloneză de presă PAP.

În cadrul unei acţiuni de omagiere a lui Wolfgang Schäuble, ministru în guvernele foştilor cancelari Helmut Kohl şi Angela Merkel, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate în Bundestag, pe care l-a şi prezidat, Morawiecki a subliniat că Polonia "a cerut cu voce tare prezenţa lansatoarelor de rachete Patriot în Ucraina" şi că vocea sa "a fost auzită", fapt pentru care şi-a exprimat mulţumirile.

În continuare, Morawiecki a spus că merită în prezent să ne amintim "cuvintele amare ale lui Jürgen Habermas", care în urmă cu zece ani afirmase că solidaritatea şi democraţia au devenit o marfă rară în UE.

"În UE avem nevoie de solidaritate, de un efort de a lucra împreună pentru o perspectiva politică comună", a spus el, subliniind că "ucrainenii nu luptă astăzi doar pentru libertatea lor, ci şi pentru a apăra Europa".

Pe de altă parte, referindu-se la raporturile cu Moscova, premierul polonez a calificat relaţiile cu Rusia drept un "pact cu diavolul".

"Politica 'Wandel durch Handel' ('Schimbare prin comerţ') şi proiectele care trebuiau să lege Rusia de Europa nu au funcţionat. S-a dovedit că ne-am băgat gâtul în laţ devenind dependenţi de gazul rusesc. Asta se poate vedea clar în criza apărută în urma războiului declanşat (de Rusia) în Ucraina", a afirmat el.

"Ceea ce s-a dovedit a fi un eşec comercial pentru Occident, a devenit o chestiune de viaţă şi de moarte pentru ţări precum Ucraina şi Polonia şi toate celelalte situate între Germania şi Rusia", a adăugat premierul polonez.

"În gândirea politică rusă este clar că existenţa unei Ucraine independente, a unor state baltice independente şi a unei Polonii independente este incompatibilă cu existenţa imperialismului rus", a avertizat şeful executivului de la Varşovia.

El a opinat că "30 de ani de pace liberală s-au dovedit a fi trei decenii de iluzie, cel puţin parţial".

Potrivit lui Morawiecki, "Europa de Vest considera că ursul rus poate fi îmblânzit", dar "Polonia - care a trăit mulţi ani în umbra Rusiei - vede imperialismul ca fiind cea mai importantă componentă a politicii Kremlinului".

Înaintea îmbarcării sale spre Berlin, Morawiecki declarase că aşteaptă un semnal rapid de aprobare din partea Germaniei pentru a începe furnizarea de tancuri Leopard Ucrainei, potrivit AFP.

Polonia declarase anterior că este pregătită să livreze Kievului astfel de tancuri grele de fabricaţie germană, dar că pentru aceasta are nevoie de o aprobare oficială din partea Germaniei.

"Nu îmi pot imagina o situaţie în care o astfel de autorizaţie să nu fie dată rapid", a declarat Mateusz Morawiecki, care cu ocazia vizitei în Germania urmează să abordeze livrările de armament către Ucraina.

Andrzej Duda declarase săptămâna trecută la Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, că Polonia este dispusă să livreze tancurile râvnite de Kiev, dar "în cadrul unei coaliţii internaţionale". El a spus că se aşteaptă ca şi alte ţări să contribuie la furnizarea de material militar către Ucraina, care se apără împotriva forţelor ruse din februarie 2022, conform AFP.

Foto: nationalinterest.org

img23000307

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!