ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Leul se apreciază față de euro și dolar

18:19 | 16.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. Moneda națională se va aprecia marți, 17 ianuarie, față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei, transmite MOLDPRES.

Astfel, mâine, un euro va costa 20 de lei și 66 de bani, în descreștere cu trei bani. Dolarul se va ieftini cu cinci bani, până la nivelul de 19 lei și 08 bani.

Rubla rusească va costa 27 de bani, cu un ban mai puțin. Leul românesc va rămâne la nivelul de 4 lei și 18 bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care va costa în continuare 51 de bani.

Într-o analiză economică, expertul Veaceslav Ioniță a evaluat principalele caracteristici ale pieței valutare în anul 2022 și perspectivele pentru anul 2023. Potrivit acestuia, criza energetică, înregistrată la scurt timp după cea pandemică, și alimentată de criza războiului din Ucraina, au avut anul trecut un impact major asupra pieței valutare din țara noastră. Anii 2020, 2021 și 2022 vor intra în istorie ca anii cu cele mai multe provocări pentru Republica Moldova pentru piața valutară, susține expertul. 

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, anul 2023, din punct de vedere al pieței valutare, „va fi unul fără probleme”. „Cel mai probabil, prețurile la resursele energetice vor scădea. În 2023 și 2024, resursele energetice pe care le vom importa vor fi mai puține față de cele din 2022. Presiunea de a cumpăra valută de pe piața valutară va fi mai mică. Suportul financiar extern, granturile, care în prezent sunt de două ori mai mici decât în 2014, raportat la PIB, vor trebui sporite. Presiunea pe piața valutară va scădea. În ceea ce privește cursul leului moldovenesc pentru 2023, nu există premise economice sau riscuri de presiune negative”, a conchis Ioniță.

Foto simbol

img23000310

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!