ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Aurelian Dănilă își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

22:17 | 18.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Academicianul Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, muzician, diplomat, critic de artă şi jurnalist, laureat al Premiului Naţional, Maestru în Artă, membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 75-a aniversare, notează MOLDPRES.

Cu această ocazie, azi, la ora 11.00, la Academie va avea loc o masă rotundă dedicată omagiatului, în cadrul căreia va fi prezentat volumul „Scrieri răzlețe” (2023), proaspăt ieșit de sub tipar.   

Aurelian Dănilă s-a născut în 1948, în satul Frumoasa, raionul Orhei. A absolvit Şcoala de muzică „Eugen Coca”, Facultatea de interpreţi a Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” (1970, în prezent – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea de Jurnalism a Şcolii Superioare de Partid din Leningrad (1979-1981, astăzi Sankt Petersburg).

A făcut studii de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei. În 1994 a susţinut teza de doctor în studiul artelor şi în 2009 – cea de doctor habilitat.

Aurelian Dănilă a fost director al Şcolii de muzică din oraşul Ungheni, redactor-şef al Redacţiei muzicale a Comitetului de Stat pentru Radiodifuziune şi Televiziune, director al Teatrului de Operă şi Balet, viceministru al Culturii. A deținut funcțiile de ambasador al Republicii Moldova în România, Austria, Germania, Suedia şi Danemarca, prim-viceministru al Afacerilor Externe. Aurelian Dănilă a fost rector al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, preşedinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe umanistice şi arte a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri, cronici şi imagini”, „Opera din Chişinău. Privire retrospectivă”, „Maria Bieşu: Scena, opera – dragostea mea”, „Lilia Amarfii – regina operetei”, „Valentina Saviţcaia” (în colaborare), „Opera moldovenească. Ediţie enciclopedică”, „Maria Cebotari – stea rătăcitoare” ş.a.

În 2005 Aurelian Dănilă a devenit laureat al Premiului Naţional în domeniul literaturii şi artei, iar în 2013 a fost distins cu „Ordinul de Onoare”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!