ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

14 persoane au decedat în urma accidentului de elicopter de lângă Kiev

18:51 | 18.01.2023 Categorie: Externe

Kiev, 18 ian. /MOLDPRES/. Autorităţile ucrainene au revizuit în scădere, la 14, bilanţul morţilor, între care un copil şi ministrul de interne Dmitri Monastîrski, în urma accidentului de elicopter care s-a prăbuşit miercuri în regiunea Kievului, potrivit unui bilanţ actualizat al Serviciului de stat ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, citat de EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Un bilanţ anterior al autorităţilor de la Kiev consemna 17 morţi, iar unele agenţii internaţionale de presă au comunicat despre 18 morţi, între care patru copii.

Nouă persoane dintre cele decedate se aflau la bordul elicopterului. Conform ultimelor informaţii, 25 de răniţi sunt spitalizaţi, între care 11 copii, potrivit AFP.

Aparatul, un Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters, ex-Eurocopter), potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (SES) de care aparţinea, s-a prăbuşit la ora locală 08:20 în Brovarî, lângă Kiev.

"Clădirea care adăpostea grădiniţa a fost afectată, iar incendiul s-a extins ulterior la ferestrele unei clădiri de 14 etaje şi trei maşini", a indicat SES pe Telegram.

Eforturile de salvare au continuat târziu după-amiază la locul accidentului, la aproximativ 26 de kilometri nord-est de capitala Kiev.

Într-o conferinţă de presă susţinută nu departe de locul accidentului, şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Nebutov, a declarat că aparent elicopterul "a zburat mult timp la o altitudine joasă", a relatat Ukrainska Pravda.

"Vă rugăm să contactaţi Poliţia Naţională prin 102 sau poliţia locală. Cu siguranţă vom merge acolo unde vă aflaţi şi vom înregistra tot ce aţi văzut. Acest lucru este foarte important pentru o investigaţie amănunţită şi obiectivă", a declarat el, adresându-se tuturor persoanelor care ar fi putut observa zborul elicopterului.

El a adăugat că "este prea devreme pentru a trage concluzii" şi a menţionat că au fost deja iniţiate proceduri penale, iar anchetatori de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Poliţia Naţională şi Biroul de stat de anchetă efectuează cercetări.

Oficialul a subliniat că se va putea vorbi despre cauzele prăbuşirii elicopterului doar după efectuarea unor expertize pertinente.

Potrivit declaraţiilor făcute de o martoră la postul tv 'Suspilne', peluat de Unian, "elicopterul se rotea în cerc, era cuprins de flăcări" şi a zburat într-o direcţie anume.

"Înţeleg că ales cel mai mic obiectiv, acolo era o clădire cu două etaje, iar aici un imobil cu zece etaje", a povestit femeia.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Monastîrski se îndrepta spre un "punct fierbinte" de pe front, se presupune că Harkov, când elicopterul s-a prăbuşit în apropierea unei grădiniţe şi a unei clădiri rezidenţiale din oraşul Brovarî.

Şeful Departamentului Poliţiei Naţionale din Harkov, Volodimir Timoşko, a confirmat, într-un mesaj pe Facebook, că ministrul de interne venea în regiune şi că o întâlnire era programată pentru miercuri.

Nouă persoane se aflau la bordul elicopterului, inclusiv ministrul, primul său adjunct, Ievhen Ienin, şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Iuri Lubkovici.

SBU a declarat că ia în considerare toate variantele, inclusiv o "acţiune distructivă deliberată".

În cursul după-amiezii, şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, a fost numit ministru interimar de interne printr-o decizie a cabinetului de miniştri, conform agenţiilor ucrainene de presă.

Foto: telegram

img23000393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!