ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenda europeană a R. Moldova a fost discutată de Natalia Gavrilița cu reprezentantele Finlandei și României într-o structură a Consiliului UE

10:01 | 19.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu reprezentantele Finlandei și României în Consiliul Afaceri Generale al Consiliului UE - ministrul Afacerilor Europene și Proprietății de Stat din Finlanda, Tytti Tuppurainen, și secretara de stat la Ministerul Afacerilor Externe din România, Daniela Gîtman, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului de la Chișinău a vorbit despre acțiunile Cabinetului de miniștri în domeniul integrării europene și dezvoltării economice a Republicii Moldova, dar și despre reformele pe care și le-a asumat Guvernul. 

„Anul 2022 ne-a oferit un moment istoric, R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Avem în continuare multe provocări pe care vom reuși să le depășim cu sprijinul partenerilor noștri externi. În anul curent, ne-am propus să creștem reziliența economică și să accelerăm reformele. Ne vom concentra pe îndeplinirea condiționalităților înaintate de Comisia Europeană, suntem în contact permanent cu membrii Comisiei de la Veneția în procesul de reformare a sistemului de justiție. În ultimul an, am reușit să întreprindem pași concreți și hotărâți pe segmentul de dezoligarhizare a țării, un exemplu în acest sens fiind reîntoarcerea gărilor auto și a Aeroportului Internațional în gestiunea statului”, a subliniat Natalia Gavrilița. 

Ministrul Afacerilor Europene și Proprietății de Stat din Finlanda, Tytti Tuppurainen, a reconfirmat suportul Finlandei în procesul de îndeplinire a condiționalităților Comisiei Europene și și-a exprimat încrederea că, în scurt timp, Moldova va începe negocierile de aderare la blocul comunitar. 

„Vreau să vă asigur de tot sprijinul nostru. Suntem gata să aprofundăm cooperarea cu Republica Moldova și pe domeniul aprovizionării cu energie. Vă încurajăm să continuați să lucrați asupra realizării proiectelor începute, mai ales a celor care vizează fortificarea instituțiilor. Vrem să avem membri ai UE cu instituții puternice, care împărtășesc aceleași valori europene”, a adăugat Tytti Tuppurainen.

Secretarul de stat pe afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe al României, Daniela Gîtman, a apreciat hotărârea Guvernului de la Chișinău de a identifica soluții pentru depășirea crizelor și a îndemnat autoritățile să conteze pe sprijinul României și al comunității europene: „Știu că aveți o agendă încărcată pentru acest an, inclusiv urmează să găzduiți, pe 1 iunie, cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene. Suntem aici pentru a vedea cum vă putem susține în procesul de preaderare și să vă asigurăm de tot suportul necesar”. 

Foto: Guvern 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!