ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Consiliului European se deplasează la Kiev pentru a discuta despre noile măsuri de susţinere a Ucrainei

11:57 | 19.01.2023 Categorie: Externe

Kiev, 19 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi că este "în drum spre Kiev", unde va discuta despre noile măsuri de susţinere a Ucrainei cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut accelerarea livrărilor de armament, informează AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Cei doi lideri vor discuta "despre măsuri concrete (...) pentru a se asigura ca (Ucraina) să fie mai puternică", a declarat Charles Michel într-un mesaj video postat pe Twitter.

Aliaţi din  NATO au promis Kievului "un sprijin sporit cu arme mai grele şi mai moderne" pentru a contracara ofensiva Rusiei.

"Ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul copiilor lor. Însă ei luptă de asemenea pentru valorile noastre europene comune de pace şi de prosperitate. Ei au nevoie de sprijinul nostru şi îl merită", a declarat preşedintele Consiliului European care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

El a precizat că va discuta la Kiev şi cu prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal, precum şi cu membri ai Parlamentului ucrainean.

Această vizită intervine în ajunul unei reuniuni la Ramstein (Germania) a grupului de contact pentru Ucraina, ce reuneşte circa 50 de ţări în frunte cu SUA. Discuţiile vor viza coordonarea ajutorului pentru Ucraina şi în special furnizarea de blindate grele şi de sisteme moderne de apărare antiaeriană.

Regatul Unit a promis deja 14 tancuri grele Challenger 2, iar Polonia s-a declarat gata să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, dacă Berlinul autorizează re-exportarea lor spre Ucraina.

Cancelarul federal german Olaf Scholz este supus tot mai mult presiunilor de a autoriza trimiterea de tancuri Leopard 2, aflate în dotarea mai multor armate din ţări membre ale NATO, notează AFP.

img23000410

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!