ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc a avut loc la o bibliotecă din capitală

17:01 | 19.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze și Institutul „Confucius” de la ULIM, a organizat astăzi o serbare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Primăverii, relatează MOLDPRES.

La eveniment au participat Yan Wenbin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Wang Yifeng, director al Institutului „Confucius”, elevi, cadre didactice.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Yan Wenbin a menționat că sunt deja 15 ani de când Ambasada Chinei organizează împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” celebrarea Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Primăverii.

”Festivalul Primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradițională a poporului chinez, care anunță sosirea primăverii asemenea Mărțișorului în R. Moldova, simbolizând fericirea și speranța. Sper ca activitățile de astăzi să-i apropie de China pe acești copii frumoși prezenți la eveniment, să cunoască China și să devină martori și continuatori ai prieteniei dintre țările noastre. Ambasada Chinei în R. Moldova va sprijini și promova, ca întotdeauna, diverse activități de schimb cultural și va juca un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce între cele două popoare. 2023 este Anul Iepurelui. În cultura chineză, iepurele este un simbol al ”drăgălășeniei”, ”inteligenței”, fiind un semn ”de bun augur”. Urez tuturor multă sănătate și sper ca cei mici să fie inteligenți și isteți precum iepurele”, a mai spus diplomatul chinez.

La rândul său, directorul instituției, Eugenia Bejan a afirmat că biblioteca beneficiază de donații de carte din partea Ambasadei Chinei. ”Avem o colecție foarte bogată de literatură artistică și manuale în limba chineză și pentru aceasta le suntem recunoscători diplomaților chinezi”, a subliniat Eugenia Bejan.

Elevi de la diferite instituții de învățământ, printre care și membrii Capelei Corale „Vocile Primăverii”, au prezentat un program artistic în limba chineză. Programul a inclus și jocuri distractive, ateliere de creație în arta tăierii hârtiei, ceremonia pregătirii ceaiului la chinezi, vernisajul unor expoziții de carte și fotografii despre China, de obiecte de artizanat chinezești și alte surprize pentru participanți.

Anul Nou Chinezesc 2023 este anul Iepurelui, o zodie considerată norocoasă în astrologia chineză, dar și foarte prudentă. Noul an chinezesc ne poate împlini multe dorințe pe care le-am amânat în 2022, dar trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim! Anul Nou Chinezesc 2023 începe pe data de 22 ianuarie, când Luna nouă ajunge în zodia Vărsătorului. În tradiția chineză, anul nou începe întotdeauna la a doua sau a treia lună nouă după solstițiul de iarnă, așadar data la care se sărbătorește anul nou chinezesc poate varia între 20 ianuarie și 20 februarie. Anul Nou Chinezesc 2023 este sărbătorit duminică, 22 ianuarie, și reprezintă cea mai mare sărbătoare populară din China, încărcată de numeroase semnificații mistice, superstiții și tradiții frumoase. În acest an, conform astrologiei chineze, guvernează zodia Iepurelui de Apă care se va încheia pe data de 10 februarie 2024, când va începe anul Dragonului de Lemn.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!