ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii vor primi compensații retroactiv, în cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică, potrivit dispoziției CSE

09:08 | 20.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Persoanele care beneficiază de compensații din partea Guvernului la energie electrică și gaze naturale vor primi ajutor suplimentar pentru plata facturilor, în cazul majorării gradului de vulnerabilitate energetică, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Compensațiile suplimentare vor fi achitate retroactiv, de la data înregistrării cererii pe portalul guvernamental www.compensatii.gov.md. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița. 

Potrivit Dispoziției CSE, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 50 milioane de lei, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, către SA „CET-Nord”. Mijloacele financiare vor fi utilizate în scopul achitării compensațiilor acordate consumatorilor vulnerabili, pentru perioada ianuarie – februarie 2023. SA „CET-Nord” va raporta lunar mărimea compensațiilor acordate și va restitui soldul rămas, în cazul în care suma avansului va depăși valoarea totală a compensațiilor acordate. 

O altă decizie a CSE vizează acoperirea costurilor legate de funcționarea centrelor de plasament temporar pentru refugiați. În acest scop, Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție al Guvernului mijloace financiare în sumă de 2159,4 mii de lei către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Membrii CSE au decis să înăsprească unele prevederi privind eliberarea vizelor.  Astfel, a fost suspendată, pe perioada stării de urgență, emiterea vizelor electronice de tranzit, identificate prin simbolurile A și B, pentru o serie de state. Cererile de acordare a vizei de tip B și C vor fi depuse la misiunile diplomatice și consulare de către solicitant, exclusiv în baza interviului personal. 

Foto: Guvern

img23000438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!