ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța va mări bugetul forţelor armate cu peste 28%

15:45 | 20.01.2023 Categorie: Externe

Paris, 20 ian. /MOLDPRES/. Forţele armate franceze vor beneficia de un buget de 413 miliarde de euro pentru perioada 2024-2030, în cadrul viitoarei legi a programării militare (LPM), ceea ce înseamnă cu o treime mai mult decât pachetul LPM precedent, a anunţat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Cifra anunţată implică o majorare în medie cu 28,5% a bugetului militar anual al Franţei, de la 49,2 miliarde de euro la 68,8 miliarde.

Şeful statului francez, care a dezvăluit principalele orientări ale viitoarei legi, a promis de asemenea o creştere cu aproape 60% a bugetului alocat informaţiilor militare în perioada 2024-2030.

Noua lege este pusă sub semnul "transformării armatei" pe fundalul reapariţiei războiului în Europa, de la invazia rusă din Ucraina, începută în urmă cu aproape un an.

"LPM reflectă eforturile ţării în favoarea forţelor sale armate" şi "aceste eforturi vor fi proporţionale cu pericolele, cu alte cuvinte considerabile", a declarat Emmanuel Macron, într-un discurs susţinut la baza aeriană de la Mont-de-Marsan (sud-vest).

Bugetul Direcţiei de Informaţii Militare (DRM) şi al Direcţiei de Informaţii şi Securitate a Apărării (DRSD) va fi dublat, a adăugat el.

Prezentarea acestei legi era aşteptată cu nerăbdare, în condiţiile în care războiul din Ucraina a evidenţiat slăbiciunile sistemului militar francez, menţionează AFP.

"Franţa dispune şi va dispune de forţe armate pregătite pentru provocările secolului", a asigurat Macron, precizând că se va investi masiv în drone şi informaţii militare şi că va cere armatei să se reorienteze către o strategie adecvată conflictelor de înaltă intensitate, a consemnat Reuters.

Franţa va acorda în acelaşi timp o atenţie specială prezenţei sale militare în teritoriile de peste mări, mai ales în regiunea Indo-Pacific, unde se conturează noi pericole, a mai spus Emmanuel Macron.

Legea va fi prezentată în parlament în martie.

Foto: themeghalayan.com

img23000458

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!