ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prioritatea absolută a diplomației noastre este aderarea la UE, susține vicepremierul Nicu Popescu

17:53 | 20.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a organizat consultări publice pe marginea proiectului capitolului Politică externă a Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 și a proiectului obiectivelor MAEIE a Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023 – 2025, la eveniment participând reprezentanții societății civile, ai mediului academic, autorităților și instituțiilor publice, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În debutul consultărilor, vicepremierul Nicu Popescu s-a referit la prioritățile politicii externe a țării noastre,  accelerarea procesului de aderare la UE, implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, îmbunătățirea serviciilor consulare pentru diasporă prin digitalizarea serviciilor prestate precum și la dezvoltarea platformei e-consulat.

„Prioritatea absolută o reprezintă aderarea la UE, și aici suntem ferm convinși că vom reuși să aducem Moldova în Uniunea Europeană. În acest sens, în documentele de politice publice întreprindem mai multe acțiuni pentru realizarea acestui obiectiv, atât în planul de politică externă prin interacțiuni cu statele membre ale UE, cu instituțiile europene, dar și pe partea de pregătire a statului, a societății noastre, cadrului legislativ, a instituțiilor pentru ca Republica Moldova să poată adera la Uniunea Europeană”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

O altă prioritate în plan extern discutată în cadrul consultărilor ține de consolidarea parteneriatelor strategice - atât în plan diplomatic bilateral, cadru regional și multilateral - cât și prin proiecte concrete, acorduri, accelerări și aprofundări ale dialogului cu țările și organizațiile care sprijină libertatea, democrația și europenitatea țării noastre pe fundalul războiului brutal al Rusiei în Ucraina. 

„Investim foarte mult în diplomația sectorială – Diplomația pe securitate și apărare, Diplomația solidarității cu Ucraina, Diplomația economică activă, Diplomația în susținerea securității  energetice, Diplomația anticorupție și Diplomația culturală. Acest lucru îl facem atât prin acțiunea misiunilor diplomatice cât și a echipelor de la ministerul de externe, unul dintre obiectivele centrale fiind îmbunătățirea cadrului legal. De exemplu,  în interacțiunea noastră economică cu alte țări - inclusiv în acest plan pentru anul curent - mizăm pe semnarea unui acord de comerț liber între Republica Moldova și statele EFTA pentru a facilita condițiile de comerț, în special pentru produsele agricole cu cu noile piețe în Orientul Mijlociu și Asia”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img23000460

img23000460

img23000460

img23000460

img23000460

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!