ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată o expoziție comemorativă de scenografie și grafică a artistei Irina Press

15:05 | 21.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. La Biblioteca Științifică ”Andrei Lupan” a fost inaugurată ieri o expoziție comemorativă a regretatei Irina Press, fost scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Tatiana Oprea-Zaharova, curatorul expoziției, a afirmat că aceasta cuprinde circa 60 de lucrări de scenografie, grafică și pictură.

La rândul său, solistul Teatrului Național de Operă și Balet, Serghei Pilipețchi, doctor în studiul artelor, a menționat că aceasta este a doua expoziție a autoarei după trecerea ei în eternitate. ”Anul trecut, am organizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei o expoziție de schițe de costum, de decor, de costume și păpuși, confecționate de Irina Press, iar în luna martie vom desfășura o expoziție cu lucrările ei de pictură la Sala cu Orgă. Protagonista manifestării a fost un pictor-scenograf și designer de costume de talie europeană. A realizat aproximativ 100 de spectacole în Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Rusia, Ucraina ș.a. Creativitatea multilaterală a Irinei Press uimește prin rafinamentul său, cunoașterea profundă a muzicii și istoriei artei, prin gustul excelent, cultivat pe baza orele mai bune exemple de tradiții scenografice din Sankt-Petersburg, prin intuiție profesională și inovație”, a subliniat Serghei Pilipețchi. 

În context, artistul plastic Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, a specificat că expoziția Irinei Press merită atenția publicului și a specialiștilor în domeniu, fiindcă în perioada în care a activat, acestea n-au fost valorificate pe deplin. ”În timpul vieții, autoarea nu prea și-a prezentat lucrările în expoziții. Tocmai de aceea apreciez meritul lui Serghei Pilipețchi, care a îngrijit cele două expoziții. Costumele, scenografice semnate de Irina Press denotă o manieră artistică inedită. La fel de rafinate din punct de vedere al  coloritului sunt peisajele și naturile statice semnate de ea”, a constatat sursa citată. 

Potrivit criticului de artă Elena Musteață, este impresionant diapazonul genurilor practicate de către Irina Press, iscusința artistei de a profesa cu măiestrie atât pictura în acuarelă și ulei – în special natură statică cu flori și peisajul, cât și domeniul  graficii. ”Astfel, expoziția prezintă, în mod inedit, schițe de studiu de figură și peisaj urban, portrete cu creion grafit, dar și compoziție tematică, realizate în acuarelă sau afiș de spectacol, executat cu tuș, peniță”, a precizat aceeași sursă. 

Irina Press s-a născut la 3 iunie 1956 într-o familie de intelectuali din Sankt-Petersburg, Rusia. În 1974 a absolvit Școala Medie de Artă „B. V. Iohanson” de la Institutul „I. E. Repin” (în prezent - Liceul de Artă Academică de Stat din Sankt-Petersburg V. Iohanson al Academiei Ruse de Arte) și în 1979 - Facultatea de scenografie (clasa I. Segal) a Institutului de Teatru, Muzică și Cinematografie din Leningrad (acum Institutul de Stat rus al Artelor Scenice din Rusia). Împreună cu soțul ei, Artistul Poporului din Rusia, Veaceslav Okunev, și-a început activitatea de creație încă în anii studenției. A debutat în 1976 cu opera Gianni Schicchi de G. Puccini la Teatrul Academic de Operă și Balet din Leningrad. Din 1981 până în 2013, cu scurte pauze, a lucrat ca scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, în același timp a pus în scenă spectacole în alte teatre. În decembrie 2011 i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Artei”. Irina Press s-a stins din viață în octombrie 2021. 

Expoziția va fi deschisă până la 20 februarie.

img23000470

img23000470

img23000470

img23000470

img23000470

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!