ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Am avut o săptămână a solidarității europene la Chișinău”, a estimat vicepremierul Nicu Popescu

17:35 | 21.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Săptămâna aceasta autoritățile de la Chișinău au găzduit 3 delegații din Polonia, România și Finlanda care au transmis mesaje ferme și comune de susținere pentru parcursul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, salutând agenda ambițioasă de reforme promovate de către autorități în calea noastră de integrare și modernizare europeană, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

În cadrul întrevederii cu o numeroasă delegație de la Seijmul polonez a membrilor comisiilor pentru afaceri externe și relațiile Poloniei cu UE, vicepremierul Nicu Popescu a discutat cu Radosław Fogiel, președintele Comisiei pentru afaceri externe, Kacper Płażyński, președintele Comisiei pentru afacerile UE, Barbara Bartuś, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Piotr Polak, vicepreședintele Comisiei pentru afacerile UE (Partidul Lege și Justiție), Maciej Konieczny, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe (Alianța Stângii Democratice), Władysław Teofil Bartoszewski, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe (Coaliția Poloneză - PSL, UED, Conservatori) și Agnieszka Pomaska, vicepreședintele Comisiei pentru afacerile UE (Platforma Civică).

„Le-am vorbit parlamentarilor polonezi inclusiv despre efortul diplomatic în domeniul fortificării capacităților pe filiera securității și a apărării precum și despre consecințele pentru țara noastră ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu. 

Delegația poloneză a punctat că există o serie de domenii în care Polonia poate și dorește să ajute țara noastră, precum: lupta împotriva corupției, modernizarea sectorului agrar, energia regenerabilă. 

De asemenea, oficialul moldovean s-a întâlnit săptămâna aceasta cu Tytti Tuppurainen, ministrul Afacerilor Europene și Proprietății de Stat a Finlandei și secretara de stat pentru afaceri europene a Ministerului Afacerilor Externe al României, Daniela Gîtman, care s-au aflat într-o vizită comună la Chișinău pentru reafirmarea solidarității cu țara noastră, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum şi pentru a reitera sprijinul României și Finlandei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. 

„Împreună cu oficialii români și finlandezi am discutat despre aprofundarea cooperării, fortificarea instituțiilor în contextul agendei noastre europene și identificarea soluțiilor pentru depășirea crizelor cu care se confruntă țara noastră, în special pe subiectul consolidării rezilienței energetice. 

Diplomația Republicii Moldova continuă agenda proactivă pe fundalul pregătirii organizării unor importante evenimente, precum Consiliul de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană din 7 februarie de la Bruxelles, cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene din 1 iunie şi cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Moldova care vor fi găzduite de țara noastră”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!