ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Bulgaria se vor desfășura noi alegeri legislative anticipate

19:33 | 21.01.2023 Categorie: Externe

Sofia, 21 ian. /MOLDPRES/. Bulgaria va avea noi alegeri parlamentare anticipate în primăvară, a cincea oară în ultimii doi ani, după ce vineri şi socialiştii au eşuat în formarea unei majorităţi, transmite Reuters, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Partidul Socialist bulgar a avut a treia şansă, şi ultima, potrivit Constituţiei, de a forma guvernul în urma alegerilor anticipate neconcludente din 2 octombrie. "Am căutat o soluţie să scoatem ţara din multiplele crize şi mai ales din cea politică", a declarat presei preşedinta formaţiunii, Kornelia Ninova. "Am examinat opţiunile şi am decis să returnăm mandatul preşedintelui" Rumen Radev, a adăugat ea. "Aşadar, mergem în alegeri", a confirmat lidera socialiştilor.

Bulgaria trăieşte o instabilitate politică perpetuă de la protestele anti-corupţie din anul 2020, din care au rezultat noi partide ce s-au definit cu o astfel de orientare. Unul dintre acestea, partidul "Continuăm Schimbarea", a ajuns la guvernare sub conducerea politicianului filo-american Kiril Petkov, devenit premier, dar acesta a fost demis în cele din urmă prin moţiune de cenzură în iunie 2022, de atunci Bulgaria fiind condusă de un guvern interimar.

Partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, apoi partidul de centru-dreapta al lui Petkov şi acum socialiştii au eşuat pe rând în formarea unei majorităţi care să susţină un guvern.

Preşedintelui Rumen Radev îi revine acum sarcina să decidă când va dizolva parlamentul şi să stabilească data noii runde de alegeri legislative anticipate.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!