ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Palatul Buckingham a dezvăluit programul încoronării regelui Charles al III-lea

12:09 | 22.01.2023 Categorie: Externe

Londra, 22 ian. /MOLDPRES/. Palatul Buckingham a început să dezvăluie, sâmbătă, programul celor trei zile de festivităţi ocazionate de încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată la 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un "mare prânz" naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatului, informează duminică AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, se va desfășura la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

Palatul Buckingham intenţionează să facă din "acest eveniment istoric" un moment de sărbătoare, un prilej ce oferă "oamenilor ocazia de a se reuni".

Se va reuni, însă, şi familia regală? Buckingham nu a indicat în comunicatul emis dacă prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, retraşi în California, vor fi prezenţi.

Palatul nu a reacţionat niciodată oficial la cartea explozivă a prinţului, "Spare" ("Rezervă"), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzaţii grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William şi a reginei consoartă, Camilla.

Încoronarea are loc, în mod tradiţional, în lunile următoare urcării pe tron. Această perioadă permite atât respectarea doliului naţional şi a celui regal, cât şi organizarea ceremoniei.

Ultima încoronare, cea a Elisabetei a II-a, a avut loc la 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia, grandioasă, a fost atunci difuzată la televizor, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de invitaţi adunaţi la Westminster Abbey. La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de naţiuni şi teritorii.

img23000478

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!