ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două documentare ucrainene despre invazia rusă în Ucraina, în centrul atenţiei la Festivalul de Film Sundance

16:47 | 22.01.2023 Categorie: Externe

Washington, 22 ian. /MOLDPRES/. Două noi documentare ale regizorilor ucraineni despre invazia Rusiei în ţara lor şi efectele insidioase ale propagandei de la Kremlin se află în centrul atenţiei la Festivalul de Film Sundance, aflat în desfăşurare în Statele Unite, relatează MOLDPRES cu referire la AFP și Agerpres.

"20 Days in Mariupol", care a avut premiera vineri seara, descrie începutul de anul trecut al conflictului, într-un oraş care a devenit locul de desfăşurare a uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din acest război. Imaginile au fost surprinse de jurnalişti în timpul asediului oraşului Mariupol.

Regizorul filmului, Mstyslav Chernov, un jurnalist care a filmat scenele din oraşul-port în timpul înaintării trupelor ruse în februarie şi martie 2021, a declarat pentru AFP că speră că publicarea imaginilor sale în cadrul documentarului "va lovi mai profund" şi mai "dur" spectatorii comparativ cu scurtele imagini video difuzate la ştiri.

Documentarul arată cum Mstyslav Chernov şi-a riscat viaţa pentru a surprinde imagini din timpul unui bombardament rus asupra unei maternităţi, eveniment ce a stârnit indignare în întreaga lume.

Totodată, relatează încercările regizorului şi ale echipei sale de a fugi din oraş pentru a transmite imaginile şocante, într-un moment în care oficialii ruşi încercau să prezinte evenimentul drept o ştire falsă în care erau folosiţi actori ucraineni.

Mariupol "a oferit prima imagine a diferenţelor dintre naraţiunea oferită de Rusia despre acest război şi realitate", a declarat Mstyslav Chernov.

Utilizarea dezinformării de către Moscova este, de asemenea, tema centrală a peliculei "Iron Butterflies", care are premiera duminică. Documentarul relatează povestea zborului MH17 operat de Malaysia Airlines, care a fost doborât în 2014 de separatiştii din estul Ucrainei şi modul în care acea tragedie a prevestit conflictul la scară mai mare de astăzi.

Numele documentarului este inspirat de şrapnelul provenit de la rachetele BUK de fabricaţie rusă, care au lovit avionul ce zbura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, ucigând 298 de persoane.

Ediţia din acest an a Festivalului de film Sundance are loc în perioada 19-29 ianuarie.

img23000485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!