ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pacienții Spitalului Clinic Republican care au nevoie de intervenții urgente vor putea face analize la ANSP

11:40 | 23.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Pacienții care necesită intervenții chirurgicale urgente cu indicarea terapiei antimicrobiene de la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” vor putea face analize detaliate la Laboratorul microbiologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), relatează MOLDPRES.

Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a specificat pentru MOLDPRES că decizia colaborării pe domeniul prevenirii și controlului rezistenței antimicrobiene și acordarea suportului pe componenta diagnosticului de laborator în implementarea Programului de utilizare rațională a antimicrobienelor (Programul de stewardship antimicrobian) a fost luată de conducerea ANSP la o întrevedere cu conducerea IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga”.

Dialogul s-a axat pe eficientizarea utilizării tehnologiilor avansate de care dispune Laboratorul microbiologic al ANSP pentru oferirea serviciilor de laborator pacienților care necesită intervenții urgente cu indicarea terapiei antimicrobiene de la SCR “Timofei Moșneaga”. Colaborarea dintre cele două instituții ar permite obținerea rezultatelor de laborator precise, rapide, cu utilizarea corectă și prudentă a preparatelor antimicrobiene.

Conform sursei citate, Laboratorul microbiologic al ANSP deține unul din cele mai performante sisteme de identificare rapidă a microorganismelor numit VITEK MS. Această tehnologie de ultimă oră a revoluționat identificarea microbiană, fiind mai rapidă, mai precisă și mai puțin costisitoare decât testele biochimice convenționale. Rezultatele analizelor de la acest laborator permit stabilirea unui diagnostic corect al bolilor infecţioase și combaterea rezistenței la antimicrobiene.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!