ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul pentru un litru de benzină a trecut pragul de 25 de lei

11:49 | 23.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Un litru de benzină COR 95 va costa marți cel mult 25 de lei și 02 bani, fiind mai scump cu 22 de bani decât astăzi. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite MOLDPRES. 

Totodată, motorina standard se va scumpi cu 17 bani per litru, având prețul de 24 de lei și 69 de bani. Scumpirile sunt argumentate prin creșterea cotațiilor Platts la produsele petroliere. „ANRE atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc”, precizează ANRE într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene pornind de la noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Prin urmare, la ultima sesiune, cotația Platts la benzină a atins circa 900 $/tona, iar la motorină aproximativ 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Foto simbol

img23000497

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!