ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin

19:29 | 23.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a început astăzi Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Evenimentul este organizat în țara noastră al 11-lea an consecutiv, iar anul acesta, pentru prima oară, campania a demarat pe platforma Femeilor Deputate din Legislativ, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, comunică MOLDPRES

În deschiderea evenimentului de lansare, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că cancerul de col uterin este unica patologie oncologică, ce are șansa să fie eliminată totalmente printr-un șir de acțiuni. „De aceea trebuie să ne fortificăm și să ne unim eforturile pentru ca nicio femeie să nu decedeze în urma acestei patologii”, a spus ministrul. Oficialul a menționat că eradicarea cancerului de col uterin este unul din cele mai importante obiective pentru perioada de până în anul 2030.  

Sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în R. Moldova în 2023 este „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!” Cele două măsuri – testarea citologică și vaccinarea – pot preveni boala în totalitate.

În Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic sunt servicii care se oferă gratuit la medicul de familie. Astfel, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze medicului de familie și să efectueze testul citologic de prevenție, care se face o dată la trei ani. De asemenea, părinții sunt îndemnați să imunizeze fetele și băieții începând cu vârsta de 10 ani împotriva infecției cu virusul papillomei umane (HPV), care este cauza principală a acestui tip de cancer.

La evenimentul de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin au participat și femei care au reușit să prevină cancerul de col uterin grație testării citologice și depistării la timp a leziunilor precanceroase, inclusiv mame cu copii, precum și o mamă cu fiica sa vaccinată împotriva infecției cu HPV. Invitatele au îndemnat toate femeile din Moldova să beneficieze de oportunitatea de a-și proteja sănătatea, prin vaccinarea împotriva infecției cu HPV și testarea citologică regulată.

Datele Ministerului Sănătății arată că anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani. În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes.

Foto: MS

img23000514

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!