ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tehnica grea a intervenit la silozul din Portul Internațional Liber Giurgiulești

10:27 | 24.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Astăzi angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI /IGSU/ din sudul țării continuă misiunea de lichidare a incendiului în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Tehnica grea, dar și echipa specializată a pompierilor, va fi antrenată pentru asigurarea securității antiincendiare în zona afectată de incendiu, comunică MOLDPRES.

Potrivit IGSU, pe parcursul ultimelor 24 de ore, în port s-a aflat un post de salvatori și pompieri care a intervenit pentru lucrări de lichidare a consecințelor incendiului. Tehnica grea, dar și echipa specializată a pompierilor a fost antrenată pentru asigurarea securității antiincendiare în zona afectată de incendiu. În urma acțiunilor întreprinse de angajații IGSU, au fost eliminate riscurile pentru infrastructura din zonă. Pentru moment, nu există pericol pentru oameni sau obiectivele economice din Portul Internațional Liber Giurgiulești, dar și din nemijlocita apropiere a acestuia.

Conform sursei citate, pompierii vor asigura în continuare toate procesele necesare pentru lichidarea finală a incendiului.

Tot astăzi, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat că activitatea „Danube Oil Company", care gestiona rezervoarele cu șrot, a fost suspendată până la corectarea încălcărilor depistate. De asemenea, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare. În urma investigațiilor, Inspectoratul de Mediu a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Anterior, Agenția supraveghere tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive.

În ultima lună, două rezervoare pline cu șrot de semințe de floarea soarelui au luat foc în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Foto: IGSU

img23000524

img23000524

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!