ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

25 mln de dolari vor fi investiți în sectorul zootehnic din R. Moldova

11:35 | 24.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. 25 de milioane de dolari vor fi investiți în sectorul zootehnic din Republica Moldova, pentru a spori eficiența și competitivitatea fermelor. Sprijinul financiar suplimentar va fi oferit de Banca Mondială. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul Consiliului consultativ pe filiera bovine, transmite MOLDPRES. 

Reprezentanții sectorului de producere a laptelui au declarat că întâmpină dificultăți la procurarea resurselor energetice, furajelor și la negocierea prețului între furnizorii și procesatorii de lapte, este specificat într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). 

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, crescătorii de bovine vor beneficia de susținere și în continuare, iar în prezent este elaborat un Regulament de subvenționare în acest sens. „Noul mecanism va prevedea oferirea subvențiilor per kilogramul de lapte livrat în baza facturilor și per cap de junincă până la prima fătare. Cunoaștem provocările cu care se confruntă sectorul zootehnic, generate de seceta din anul 2022 și creșterea prețurilor la input-uri și utilități. Din acest motiv, un sprijin financiar suplimentar va fi oferit de Banca Mondială, prin care 25 de milioane de dolari vor fi investiți în sectorul zootehnic, în scopul sporirii eficienței și competitivității fermelor”, a declarat Vladimir Bolea. 

La fel, oficialul a menționat că, în anul curent, vor fi plafonate activitățile gospodăriilor țărănești, după modelul aplicat exploatațiilor non-profesionale, precum și va fi modificat sistemul de impozitare a acestora.

Foto: MAIA

img23000527

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!