ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentagonul a prelungit cu cel puţin încă 9 luni desfăşurarea de trupe trimisă vara trecută în România

09:04 | 25.01.2023 Categorie: Externe

New York, 25 ian. /MOLDPRES/. Pentagonul va menţine mii de soldaţi pentru cel puţin încă nouă luni la baza Mihail Kogălniceanu în România, desfăşurare militară americană aflată cel mai aproape de conflictul din Ucraina, au declarat recent oficiali citaţi de The New York Times, Agerpres și MOLDPRES.

La această bază sunt staţionaţi începând din vara trecută circa 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată a SUA, inclusiv mici grupări de trupe care efectuează frecvent exerciţii la graniţa României cu Ucraina.

Înaintea acestui contingent, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtată, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtată vor părăsi România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de New York Times vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell.

În plus, spun aceşti oficiali, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele şi planificatori de vârf din Divizia a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfăşurări ce va avea o durată de nouă luni.

Până la finele săptămânii trecute nu era clar dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza din România sau să-şi mute forţele în altă parte.

Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari.

O asemenea mişcare ''ar asigura că Statele Unite sunt bine poziţionate în oferirea unei descurajări robuste şi a unei poziţii defensive aliaţilor noştri pe continentul european'', menţiona recent Pentagonul într-o declaraţie, adăugând că ''SUA vor continua să-şi ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic''.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!