ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Importurile UE din Rusia au scăzut cu o treime în perioada februarie-septembrie 2022

14:18 | 25.01.2023 Categorie: Externe

Bruxelles, 25 ian. /MOLDPRES/. Comerţul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar la importul şi exportul mai multor produse ruseşti conducând la o diminuare cu 33% a valorii importurilor UE din Rusia în perioada februarie-septembrie 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat, citat de Agerpres și MOLDPRES.

Conform acestor date, ponderea ocupată de Rusia în importurile UE a scăzut de la 6,4% în luna februarie anul trecut, până la 3,8% în luna septembrie. În aceeaşi perioadă, ponderea ocupată de Rusia în exporturile UE a scăzut de la 2,3%, până la 1,1%.

În consecinţă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a atins un vârf de 19,6 miliarde de euro în luna martie 2022, după care a scăzut treptat iar în luna septembrie s-a cifrat la 9,7 miliarde de euro.

Datele Eurostat arată că importurile UE din Rusia au scăzut considerabil mai ales la: cărbune (de la o pondere de 45% din importurile extracomunitare în 2021, până la 13% în trimestrul trei al anului trecut), gaze naturale (de la 36% până la 18%), îngrăşăminte (de la 29% până la 17%) şi fier şi oţel (de la 16% până la 5%).

În paralel, ponderea ocupată de SUA în importurile de gaze naturale ale UE a crescut de la 11% în 2021, până la 20% în trimestrul al treilea din 2022, iar cea a Marii Britanii de la 6% până la 12%. La petrol, diminuarea ponderii Rusiei în importurile blocului comunitar a fost compensată prin creşterea ponderii Arabiei Saudite (cu patru puncte procentuale) şi SUA (cu trei puncte procentuale), în trimestrul al treilea din 2022 comparativ cu anul precedent.

img23000567

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!