ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată o expoziție de artă plastică a regretatului artist Mark Verlan

17:47 | 25.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei în parteneriat cu Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău KSA:K, a inaugurat astăzi expoziția „Mark Verlan. VERBARIUM” - grafică, caligrafie și texte de autor. Expoziția cuprinde peste 80 de lucrări, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Lilia Dragnea, unul dintre curatorii expoziției, a menționat că acesta este cel de al doilea eveniment din cadrul proiectului „Mark Verlan. Muncile artistului în câmpul miracolelor”, organizat de cele trei structuri sus-numite, cu suportul Ministerului Culturii în parteneriat cu Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. Lucrările expuse au fost selectate din arhiva KSA:K, precum și din cele oferite generos de familia și prietenii artistului.

Potrivit sursei citate, Mark Verlan este un artist total cu un talent deosebit și cu o fântână de idei, care reflectau prin diverse practici artistice și cu un caracter derizoriu societatea în continuă tranziție, contextul de coabitare, realitatea ascunsă ș.a. El a fost și rămâne unul dintre cei mai străluciți și mai faimoși artiști nonconformiști ai istoriei recente a Moldovei. Opera sa este un amestec aproape paradoxal de artă naivă, suprarealism, conceptualism și postmodernism. Artistul a creat povești-legende și lumi paralele, invitând privitorul să se cufunde în metamorfozele grandioase ale realității vizibile.

În context, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea a afirmat că Mark Verlan este un bun pictor, grafician, sculptor și poet. ”Este o expoziție mai puțin tradițională, care se orientează către viața unui artist, cu o gândire excepțională și vom vedea aici și trăirile lui interioare”, a subliniat Tudor Zbârnea. Despre viața și activitatea artistului au mai vorbit directorul Colegiului de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”, Lilia Răcilă  și profesorul universitar, graficianul Alexei Colîbneac.

Mark Verlan (1963-2020), născut în satul Cocieri, raionul Dubăsari, absolvent al Colegiului de Artă ”I. Repin” din Chişinău (actualul Colegiu de Arte Plastice „Al. Plămădeală”) în 1987, a reprezentat Republica Moldova la Expoziția „Blood and Honey”, Viena în 2003 și la Bienala de la Veneţia în 2011. După educaţia sa ca grafician şi pictor, activitatea artistică a lui Mark Verlan s-a extins în forme inedite, care necesită o muncă dedicată de cercetare şi documentare. Aceste forme includ acţiuni de reper pentru arta vizuală contemporană, precum „Înmormântarea păpușii Barbie” şi procesiunea publică sub numele ”Marioca Fiul Ploii” (Chişinău, 1995), texte de autor, scrisori şi poezii, artă stradală ce a devenit emblematică pentru oraşul Chişinău, intervenţii ad-hoc, grafică, pictură, sculpturi şi obiecte realizate în artizanat, seria proiectelor neterminate sau imposibil de realizat, precum şi colaborări cu alţi artişti.

Expoziția va fi deschisă până la 5 februarie.

img23000581

img23000581

img23000581

img23000581

img23000581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!