ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mecanismul de finanțare a instituțiilor din domeniul culturii va fi modificat

10:00 | 26.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. În anul curent, Ministerul Culturii (MC) își propune reformarea activității bibliotecilor și a modului de finanțare a instituțiilor din domeniul culturii. De asemenea, va fi regândit mecanismul de editare de carte. Prioritățile au fost anunțate la consultările publice a Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, transmite MOLDPRES.

„În anul 2023 ne propunem o serie de reforme pentru deblocarea activității în domeniul culturii și creșterea remunerării oamenilor de cultură. Reorganizările sunt iminente, întrucât sistemul moștenit este rigid și nu permite flexibilitate, nu motivează artiștii, oamenii de cultură să avanseze, să-și asume inițiative și proiecte noi, să creeze produse culturale competitive”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

Totodată, autoritățile își propun reformarea sistemului de evidență a bunurilor culturale mobile, intervenția fiind necesară pentru a nu mai admite cazuri cu sechestrarea instrumentelor muzicale de la interpreți notorii.

Printre obiectivele Executivului în domeniul culturii se mai numără adoptarea Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030, aprobarea Programului Național „Moldova Creativă”, instituirea Fondului Culturii și crearea unui nou sistem de management, pe de o parte, și mecanism de subvenționare a instituțiilor din subordine, de cealaltă. De asemenea, urmează să fie creat Fondul și Registrul cinematografiei, precum și Cinemateca Națională pentru a salva și reabilita Arhiva de Film, partea a patrimoniului național. Moldova Film și Moldcinema vor fi comasate, instituția nou-creată revenind în subordinea Ministerului Culturii.   

Foto: Guvern

img23000599

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!