ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

26 de persoane au avut nevoie de îngrijirea medicilor după ce au suferit hipotermii și degerături

15:06 | 26.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. În perioada 1-26 ianuarie curent, 26 de persoane au avut de suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute. Astfel, 18 pacienți cu hipotermie și opt cu degerături au beneficiat de intervenția medicilor pe ambulanță, comunică MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, șase din pacienții care s-au ales cu hipotermii au fost femei și 12 bărbați; degerături au făcut patru femei și patru bărbați. Vârsta pacienților a fost cuprinsă între 36 și 79 de ani.

Cele 18 cazuri de hipotermie de gradul I și II au fost înregistrate în municipiile Chișinău și Bălți și în raioanele Călărași, Căușeni, Drochia, Dubăsari, Hâncești, Nisporeni, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești și Telenești. Cazurile de degerături au fost semnalate în municipiile Chișinău și Bălți și în raionul Căușeni.

Toți pacienții au fost ajutați de echipele de asistență medicală urgentă, ulterior au fost transportați către Departamentele Primiri Urgente din țară pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

Conform specialiștilor, hipotermiile și degerăturile reprezintă afecțiuni specifice sezonului de iarnă, întrucât cel mai frecvent se instalează în urma expunerii persoanelor la temperaturile scăzute. Dacă nu sunt depistate și tratate corespunzător, aceste afecțiuni pot duce și la comă, stop cardio-respirator sau chiar moarte. Simptomele cele mai des întâlnite sunt: frisoane, oboseală musculară și crampe, dispnee, palpitații, lipsă de coordonare. Cei mai afectați sunt: vârstnicii, copiii, bolnavii cronici, persoanele cu subnutriție și cele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice.

Foto: ambulanta.md

img23000617

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!