ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un scriitor din Germania a lansat o carte despre meleaguri românești văzute din Apus

15:39 | 26.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost lansat astăzi albumul „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, ediție îngrijită de Robert Denndorf și coordonată de doctorul în istorie Silvia Corlăteanu-Granciuc, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, vicepremierul Oleg Serebrian, a apreciat înalt meritele lui Robert Denndorf, sas din România, stabilit după anii 90 în Germania. ”Datorită unor asemenea germani, precum este Robert Denndorf, spațiul românesc a devenit cunoscut în Occident”, a specificat oficialul.  

Solicitată de MOLDRRES, Silvia Corlăteanu-Granciuc  a menționat că lucrarea reprezintă o istorie în ilustrații a românilor în procesul lor de formare și afirmare.

Potrivit sursei citate, volumul are 464 de pagini, a apărut într-un tiraj de 300 de exemplare și include 1149 imagini: litografii, gravuri, hărți, stampe, imagini cu cetăți, bătălii, diverse ilustrații cu caracter etnografic, viață cotidiană etc., elaborate în mare parte de artiști din Centrul și Apusul Europei și datează din secolele XV-XIX. Multe dintre acestea au fost tipărite în cărți, iar o bună parte constituie colecția personală a lui Robert Denndorf, parte din care au fost donate, cu titlu gratuit, Muzeului Național de Istorie a Moldovei și fac parte din patrimoniul național al Republicii Moldova. Albumul este însoțit de succinte texte pentru fiecare imagine și reprezintă un tezaur imagistic inestimabil pentru istoria ilustrată a românilor pe parcursul secolelor XV-XIX.

”Originalitatea albumului este redată de imaginile care au imortalizat momente de glorie, de rutină sau de cădere din istoria românilor, atestând uimirea sau fascinația occidentalilor în legătură cu diverse evenimente, chipuri de conducători, scene din viața militară ori cea cotidiană a spațiului românesc. Albumul elaborat de Robert Denndorf servește drept sursă în cercetările istorice de viitor, în special, pentru cele care se concentrează asupra reprezentării celuilalt în spațiul european”, a mai spus Silvia Corlăteanu-Granciuc.

Robert Denndorf a mai publicat două lucrări monografice de referință a „Cronicii refugiului regelui suedez Carol al XII-lea în Basarabia (1709‒1713/1714)” cu circa 400 de stampe româno ‒ scandinave. Ambele prezintă istoria amănunțită a confruntărilor ruso-suedeze de la începutul secolului al XVIII-lea, războiul ruso-otoman din 1711 și implicarea românilor în acest conflict, staționarea suveranului Suediei la Tighina până la plecarea în patrie. Edițiile conțin imagini de epocă și au văzut lumina tiparului în Germania, la Chișinău și București. 

img23000620

img23000620

img23000620

img23000620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!