ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a artistului plastic Ion Zderciuc a fost inaugurată la un muzeu din capitală

18:43 | 26.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziția personală de sculptură și pictură a artistului plastic Ion Zderciuc, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției Tudor Zbârnea a menționat că expoziția cuprinde 42 de lucrări de sculptură și 10 de pictură. ”Este o expoziție pe care am încercat s-o articulăm, deoarece ea cuprinde lucrări diverse ca formă și tematică. O parte din lucrări sunt despre păsări. Ion Zderciuc caută noi forme și noi condiții de abordare și limbaj plastic. S-a dorit a fi o expoziție cu forme mici, dar am căutat niște axe ca să punem și lucrări cu forme mari”, a precizat Tudor Zbârnea.

Prezentă la eveniment, Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniu Cultural al Ministerului Culturii, a afirmat că această expoziție este o capodoperă, un exemplu al creației și poziției de viață a unui artist. În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a subliniat că Ion Zderciuc este un artist complex și polivalent, care se multiplică prin opera sa. Ea a înmânat artistului diploma de merit și medalia ”Mihail Grecu” ale Uniunii Artiștilor din Moldova ”pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale”.

Născut la 24 aprilie 1957 în satul Berești, raionul Ungheni, Ion Zderciuc este absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală din Chişinău și al Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Rusia. Prima sa expoziţie a avut loc în anul 1998 la Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi din Chişinău, cu genericul ”Zece ani de creaţie”. În anul 2000, a avut câteva expoziţii personale cu tematici diferite: ”Vreme trece, vreme vine” - în oraşul de baştină Ungheni;  ”Din negură de vremi”- la Ambasada României la Chișinău și o expoziţie dedicată lui Mihai Eminescu la biblioteca Alba-Iulia din Chişinău. În anul 2001, la Biblioteca Naţională organizează expoziția ”Vasile Alecsandri în plastica mică”, iar în anul 2018 - o expoziție de sculptură la Muzeul Național de Artă al Moldovei. A realizat 15 monumente de for public și 10 plăci memoriale.

Ion Zderciuc a fost distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru sculptură și Marele Premiu Eminescu în Artă, Republica Moldova, 2000; Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, 2001; Premiul de Excelenţă al Ministerului Culturii din Republica Moldova, 2010.

Expoziția va fi deschisă până la 26 februarie. 

img23000630

img23000630

img23000630

img23000630

img23000630

img23000630

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!