ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Turcia ar putea semna un acord pentru reducerea tarifelor de roaming

18:42 | 26.01.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere la Ankara cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop. Cei doi președinți de parlament au vorbit despre situația din regiune odată cu declanșarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova din această cauză, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, Igor Grosu a declarat că Republica Moldova depune eforturi în a menține pacea și ordinea în țară și de a construi o economie puternică și un stat care prețuiește și protejează fiecare cetățean al său. „Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri și găsirea soluțiilor pașnice de a opri acest război nedrept al Rusiei în Ucraina”, a menționat șeful legislativului.

În contextul crizei energetice mondiale, președintele Parlamentului a subliniat că experiența Turciei în acest domeniu poate fi un exemplu pentru Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău își propun să coopereze cât mai strâns în acest domeniu. „Actuala guvernare este interesată în a identifica cât mai multe proiecte de diversificare și de eficiență energetică pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice în scopuri politice”, a spus Igor Grosu.

În contextul intensificării diplomației parlamentare, președinții Igor Grosu și Mustafa Șentop au discutat despre proiectele bilaterale și anume pe linia comisiilor parlamentare de specialitate, dar și în cadrul grupului de prietenie moldo-turc.

În cadrul discuțiilor, Igor Grosu a reiterat faptul că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, Turcia fiind un partener comercial foarte important pentru țara noastră. Președintele Parlamentului a afirmat că, în pofida tuturor crizelor, Republica Moldova trebuie să continue să-și îmbunătățească mediul de afaceri, deoarece dezvoltarea afacerilor înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri mai mari și mai multe resurse la bugetul țării. Potrivit datelor statistice, la finele anului trecut schimburile comerciale între cele două țări a ajuns la un miliard de dolari, iar pentru anul 2023 această cifră ar urma să se majoreze prin creșterea cotelor de export a fructelor și vinurilor moldovenești, proiecte comune în domeniul energetic, infrastructură și construcții.

Președintele Parlamentului a remarcat faptul că, urmare a discuțiilor avute în cadrul vizitei președintelui Șentop din septembrie anul trecut de la Chișinău, au intrat în vigoare acordurile bilaterale privind conversia și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și acordul privind înființarea reciprocă a centrelor culturale și activarea acestora. În context, oficialii au convenit inițierea unui alt acord care va aduce beneficii imediat resimțite de către cetățenii din ambele țări și care va viza reducerea tarifelor de roaming. „Un număr important de cetățeni moldoveni vizitează anual Turcia, atât în interes de afaceri, cât mai ales de odihnă și ar fi un instrument care ar fi de bun augur pentru aceștia și nu doar”, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Un alt subiect de discuție a fost cel legat de situația din Autonomia Găgăuză. Președintele Șentop a precizat că etnicii găgăuzi reprezintă o punte între Republica Moldova și Turcia, iar autoritățile turce vor continua să depună eforturi pentru dezvoltarea regiunii și să investească în proiecte educaționale de studiere a limbilor găgăuze și române, astfel încât „să se simtă cât mai legați de Republica Moldova”. Igor Grosu și-a exprimat speranța că, în scurt timp, va fi inaugurat Colegiul din Comrat, cu investiții turce, care va fi un adevărat model de instituție de educație pentru tineri.

O delegație parlamentară, condusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Republica Turcia, în perioada 25 – 27 ianuarie. Din componența delegației fac parte deputații Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.

Foto: Parlament

img23000631

img23000631

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!