ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rezoluția cu privire la Republica Moldova a fost votată unanim de APCE

10:50 | 27.01.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Rezoluția privind onorarea de către Republica Moldova a obligațiunilor în procesul de monitorizare a fost adoptată unanim și fără amendamente. Documentul a fost adoptat în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, fiind votat în unanimitate de către deputații prezenți la reuniunea plenară la Palatul Europei din Strasbourg, comunică MOLDPRES.

În luările lor de cuvânt, deputați din diferite state au exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților Moldovei de transformare democratică a țării, de consolidare a drepturilor omului, de reformare a sectorului justiției, de combatere a corupției și de deoligarhizare, precum și determinarea fermă de a urma calea europeană. Au fost adresate cuvinte de recunoștință pentru contribuția extraordinară la susținerea refugiaților din Ucraina.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, membru al delegației naționale la APCE, a menționat că rezoluția adoptată reprezintă cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. „Progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește!”, a comentat Mihail Popșoi. Totodată, în dezbateri, vicespeakerul a relatat despre provocările și obiectivele care stau în față pentru ca țara noastră să devină ireversibil parte a lumii  europene libere, așa cum își doresc oamenii din țara noastră.

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez (Elveția) și Inese Lībiņa-Egnere (Letonia) în cadrul Comitetului pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei. Acest document conține atât evaluări, cât și recomandări. Printre principalele concluzii se arată că țara a continuat să își implementeze programul de reforme în cooperare cu Consiliul Europei. Totodată, este menționată importanță acordării asistenței financiare ca Republica Moldova să urmeze în continuare în mod clar implementarea satisfăcătoare a reformelor.

Sesiunea de iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie.

Foto: Parlament

img23000644

img23000644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!