ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesoara de canto și interpreta Oxana Mardari: ”Am cântat în inima Parisului”

15:40 | 28.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 ian. /MOLDPRES/. Pentru cântăreața de muzică populară și ușoară Oxana Mardari, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, profesoară de canto și vioară la  Școala de arte ”Valeriu Poleacov”, 2022 a fost un an bogat în creativitate și succes, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Oxana Mardari a afirmat că anul trecut a stabilit relații de colaborare cu diaspora din Franța, astfel încât cântecul popular moldovenesc a răsunat și în inima Parisului.

”La poalele turnului Eiffel au răsunat melodiile „Eu sunt fată din Moldova”, „Cântă cucuveaua-n gară”, „Moldoviara mea”, „Neamul meu pereche n-are”, fiind răsplătită cu multe aplauze atât eu, cât și ansamblul „Plai Natal” din satul Taraclia, condus de primarul Vladimir Cucereavîi, cu care am legat o frumoasă colaborare. Au răsunat impresionant melodiile cântate cu ansamblul „Plai Natal” și mai ales fiind pe malul râului Sena, unde am interpretat cântecul „Sus pe malul Nistrului”. Tot aici a luat naștere și ideea „festivalului inimilor”, care nădăjduiesc că va lua amploare an de an, exact  așa cum și sărbătoarea „Hramul satului Taraclia la Paris”, care se sărbătorește an de an la 21 noiembrie, de sfinții arhangheli Mihail și Gavriil. Eu am venit cu un recital alături de ansamblul „Plai Natal” și echipele a două posturi de televiziune din R. Moldova. Acest „festival al inimilor” la Paris a fost organizat de Ștefan Freii, Oleg Scrinic, Rotislan Scrinic și a fost trei zile de muzică populară și bucate tradiționale”, a precizat Oxana Mardari.

Tot în 2022, cântăreața a susținut un recital de muzică populară pentru reprezentanții unei delegații din Turcia, care au apreciat mult cântecul și portul nostru național. Ulterior,  ei au selectat cântecul „La masa cu nemurele”, incluzându-l în scurtmetrajul cinematografic „Moldova”, în care este redată frumusețea plaiului moldav.

”Anul trecut, fiind omagiat „tatăl lui Guguță”, am cântat „La mulți ani” cu elevul Maxim Pojoga, car era în rolul lui Guguță cel adevărat și am susținut un recital de melodii pentru scriitorul Spiridon Vangheli cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 90 de ani. A fost un an bogat nu doar în creativitatea mea ca artistă, cât și în cea pedagogică, bucurându-mă de elevii ce mi-au adus numeroase diplome și trofee de la concursuri naționale și internaționale. La fel și ansamblul etnofolcloric „Cununița”, pe care îl conduc, a fost solicitat, apreciat și răsplătit cu premiul de popularitate din Canada, precum și cu premiul de excelență. Am legat prietenie și colaborări cu direcțiile de cultură raionale și primăriile, fiind invitată atât cu concerte, cât și în jurizare la mai multe concursuri și festivaluri. Am mai participat în concertul jubiliar „Anotimpurile vieții”, la 75 de ani Școala de Arte „Valeriu Poleakov”, unde m-am ales și cu o diplomă de onoare din partea Primăriei municipiului Chișinău”, a mai spus interpreta.

Oxana Mardari s-a născut la 30 martie 1978 în satul Colicăuți, raionul Briceni. În 1997, a absolvit Colegiul de Muzică “Ștefan Neaga” la două specialități: canto popular și vioară, în 2002 - Universitatea de Stat a Artelor, calificarea interpret-vioară și în 2006 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea – canto popular. În 1997, a obținut premiul I la Concursul ”Ștefan Neaga” și premiul III la Concursul de romanțe ”Petale de trandafir, în 1998 - premiul I la Festivalul Concurs de interpretare a cântecului popular “Toamna Buzoiană”, ediția XXIX, din Buzău, România, premiul II la concursul „Prezintă Orchestra Folclor” și în 1999 - locul II și premiul special pentru cea mai reușită interpretare a cântecului de ritual la Concursul „Tamara Ciobanu”, ediția a VI-a. De asemenea, este laureată a mai multor altor concursuri naționale și internaționale

img23000686

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!