ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție consacrată scriitorilor generației anilor ’70 a fost vernisată la Chișinău

17:51 | 30.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Sub egida Ministerului Culturii și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Muzeul Național al Literaturii Române a vernisat astăzi expoziția cu genericul ”Scriitorii promoției ’70. Portret în grup: Iulian FILIP - 75”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Maria Șleahtițchi, directorul instituției, a menționat că Expoziția prezintă cărțile de debut ale scriitorilor promoției ’70 (în critica literară, se utilizează și termenul de generație), dar și alte documente, manuscrise, scrisori, fotografii, artă plastică, relevante pentru a ilustra începuturile literare ale promoției.

Potrivit sursei citate, având o structură modulară, expoziția evocă, într-un cadru extins, activitatea scriitorilor promoției ’70, care vor fi omagiați sau comemorați pe parcursul anului 2023. Primul portret în grup este dedicat scriitorului cu debutul nr. 1 în promoție, Iulian Filip, la 75 de ani de la naștere.

”Scriitorii şaptezecişti basarabeni se remarcă printr-o scriitură ozonizată, în care miza devine, esenţialmente, esteticul, concretizat prin conceptele de frumos, transcendental, spiritual, cultural, realului atribuindu-i-se culori şi forme inedite. În poezie, demersul gravitează în jurul eu-lui care scrie şi se comunică într-un discurs profund personalizat” , a subliniat Maria Șleahtițchi.

Evocând nuanțele noi pe care la impun literaturii române din stânga Prutului, istoricul și criticul literar Mihai Cimpoi scria în volumul său ”O istorie deschisă a literaturii din Basarabia” că, „odată cu apariția, în anii ’70, a primelor cărți ale poeților Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu, Leonida Lari, Vasile Romanciuc, Leo Botnaru, Iulian Filip, Valeria Grosu, Ion Hadârcă, Ilie Zegrea, Vasile Tărâțeanu, Marcela Benea, Nina Josu, Ludmila Sobiețchi, Constantin Dragomir, Leonard Tuchilatu, prozatorilor Nicolae Vieru, Ion Bogatu, Viorel Mihail, Constantin Munteanu, s-a conturat imaginea distinctă a unei „generații de creație” (T. Vianu) cu un program anumit care continuă, în linii mari, programatismul etic al generației „copiilor anilor treizeci” cu un maximalism estetic la nivelul stării de grație și naturaleței discursului poetic (sau narațiunii)”.

Expoziția va fi deschisă până la 3 ianuarie 2024.

img23000721

img23000721

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!