ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un turneu aniversar al compozitorului Constantin Rusnac va avea loc în nordul țării

20:14 | 31.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Mai mulți interpreți și colective artistice vor participa la un turneu aniversar al compozitorului Constantin Rusnac, care pe 6 februarie va împlini 75 de ani. Turneul va avea loc în perioada 6-9 februarie, în patru raioane din nordul țării, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, managerul compozitorului și autorul proiectului, Vitalie Leonte a menționat că scopul turneului este de a promova creația maestrului Constantin Rusnac. ”Primul concert se va desfășura pe 6 februarie, la ora 17.00, la Casa de Cultură din Briceni, iar cel de-al doilea – pe 7 februarie, la 17.00, la Casa din Cultură din Ocnița. Pe 8 februarie, la 17.00, ne vom întâlni cu spectatorii la Casa de Cultură din Edineț și pe 9 februarie, la 17.00, vom evolua la Casa de Cultură din Dondușeni”, a precizat sursa citată.

Pe scenă vor evolua soliștii Margareta Ivănuș, Andrei Ștefaneț, Lenuța Burghilă, Silvia Goncear, Veronica Roșca și colective artistice locale.

Întrebat de MOLDPRES, compozitorul Constantin Rusnac, Maestru în Artă, secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a afirmat că ideea organizării acestui turneu este surprinzătoare pentru el. ”Mă bucur nespus de mult că voi avea ocazia să mă întâlnesc cu oamenii din partea locului, inclusiv cu cei de la baștina mea, Trebisăuți, Briceni. De mult timp, încă de pe când organizam expediții folclorice, nu am avut prilejul să stau de vorbă cu oamenii de la țară. Sper ca muzica mea să ajungă la inima și la sufletul lor”, a mai spus cunoscutul compozitor.

Constantin Rusnac s-a născut în 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. În 1965 a absolvit Școala de muzică de 11 ani (în prezent – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) și în 1970 – Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chișinău. În 1976 a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, în 1984 – cu titlul „Maestru în Artă” şi în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii”. În 2008 a editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni”, care include notele a 3600 de melodii, în 2012 – cartea „Acrostihuri. Portrete în timp” şi în 2013 – volumul „101 poeme” în colecția „Ideal” a unei edituri din București. 

Constantin Rusnac a alcătuit două volume de „Folclor din Moldova” și a cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. A compus „Suita” pentru nai, țambal, vioară și orchestră de cameră, „Lacrima” – meditație pentru voce, clavecin și orchestră, „Moldova” – tablou muzical ș.a., a publicat culegerea de folclor instrumental „Ca la noi în sat”. De asemenea, el a scris muzică pentru spectacole şi film, romanțe, cântece  pentru copii şi de muzică ușoară, piese pentru diferite instrumente, „Steaua limbii noastre” – imn pe versuri de Grigore Vieru, precum şi „Imnul Jocurilor Delfice”, cântat în limbile română, armeană, engleză și rusă cu corul mixt și orchestra simfonică.

img23000766

img23000766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!