ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

14:49 | 01.02.2023 Categorie: Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare 

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței din 31 ianuarie 2023, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de bază și atribuțiilor conferite de legea-cadru, a aprobat o serie de decizii aferente pieței financiare nebancare, inter alia:

I. Autorizare

* Înregistrarea AA „T. INFINITY ASIG” SRL în Registrul agenților de asigurare și agenților bancassurance și aprobarea dnei Tatiana Spătaru în funcția de administrator și contabil-șef la această entitate.

* Reperfectarea licenței BIC „VIA SCOPE” SRL pentru desfășurarea activității biroului istoriilor de credit, prin substituirea anexei la licență cu includerea sucursalei nr. 1, cu sediul MD-2012, mun. Chișinău, str. București, 88.

* Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare:

- a valorilor mobiliare plasate la înființarea „B & M TEST” SA, în sumă de 10 493 000 lei, în număr de 10 493 000 acțiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală de 1 leu;

- a restructurării emisiunilor de valori mobiliare ale BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA, urmare a fracționării valorilor mobiliare emise anterior, prin majorarea numărului de acțiuni de la 1 037 634 la 103 763 400, concomitent cu reducerea valorii nominale a unei acțiuni de la 200 lei la 2 lei. Capitalul social al societății după restructurarea emisiunilor va constitui 207 526 800 lei, divizat în 103 763 400 de acțiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 2 lei;

- a dării de seamă privind rezultatele emisiunii suplimentare de acțiuni ale „CEREALE-GLODENI” SA, în sumă de 329 099 lei, în număr de 329 099 acțiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală de 1 leu, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societății după majorare va constitui 600 000 lei, divizat în 600 000 acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală de  un leu;

- a restructurării emisiunilor anterioare de valori mobiliare, plasate de Întreprinderea Grecească „HELLAS GROUPS” SA, prin mărirea valorii nominale a unei acțiuni ordinare nominative de la 990 lei la 3 315 lei, și majorarea capitalului social cu 420 825 lei din contul capitalului propriu. Capitalul social al societății după restructurarea emisiunilor va constitui 600 015 lei, divizat în 181 acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală de 3 315.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul lichidării, a valorilor mobiliare emise anterior de „COTITEB-GRUP” SA, în număr de 20 240 acțiuni ordinare nominative.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societățile pe acțiuni:

- Centrul de întreținere a mașinilor de construcții „SERVICOMAȘ”, în număr de 175 270 acțiuni ordinare nominative;

- PUBLICAȚIA PERIODICĂ „TAINELE SĂNĂTĂȚII”, în număr de 10 000 acțiuni ordinare nominative;

- „DUNAV”, în număr de 2 565 acțiuni ordinare nominative;

- „VITA-LIC”, în număr de 20 440 acțiuni ordinare nominative.

II. Supraveghere

* Aprobarea rezultatelor controlului tematic privind verificarea conformării CA „DONARIS VIENNA INSURANCE GROUP” SA la prevederile legale în partea ce ține de corectitudinea formării și menținerii rezervei de primă necâștigată și rezervei de daune declarate, dar nesoluționate, precum și respectării regulilor de contractare a reasigurărilor și a programului de reasigurare al asigurătorului, inclusiv a cerințelor față de acesta, la situația din 30.09.2022. Concomitent, Consiliul de Administrație a prescris companiei de asigurări să se conformeze prevederilor actelor normative, precum și să întreprindă măsurile de rigoare privind înlăturarea încălcărilor reflectate în actul de control tematic.

Aprobarea rezultatelor controlului complex privind respectarea de către AEÎ ,,BRD FINANȚE” a cadrului normativ aferent activității asociațiilor de economii și împrumut, pentru perioada de activitate 01.12.2019-30.11.2022. Totodată, autoritatea de supraveghere a prescris administratorilor entității respective, în termen de 2 luni, să desemneze și, respectiv, să confirme în funcție conducătorul (administratorul) filialei nr. 1 „Ialoveni”.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!